Slovenija
5567 ogledov

"Ups, se opravičujem, stavkate!"

stavka
1/7
Saša Despot
Stavka 16 sindikatov javnega sektorja je nekatera vrata knjižnic, gledališč, fakultet... zaprla, a večina javnih ustanov, kot so upravne enote, bolnišnice in lekarne, je vrata le priprla za nenujne primere.

Na upravni enoti na Tobačni ulici državljane in državljanke so na stavko opomnili že plakati, v avli v notranjosti pa še nekaj zaposlenih: "Stavka je, ali imate kaj nujnega?" Polovica od ducata obiskovalcev, ki so na upravno enoto prišli okoli devete ure, se je ob tem vprašanju kar sama obrnila in brez večje nejevolje odšla. Slišati je bilo celo besede: "Ups, se opravičujem, stavkate!"

Tudi gospodu, ki je dobil obvestilo upravne enote glede letne dajatve, so zaposleni pojasnili, da ima za pritožbo na odločbo še 15 dni časa. Ko so mu odgovorili na vsa dodatna vprašanja, se je zahvalil in odšel.

Čakalnice, ki so ponavadi zasedene, so danes samevale.Nujne primere, kot je na primer prijava smrti, bi - kot so mi razložili zaposleni - na upravni enoti vseeno sprejeli. Večina stavkajočih pa bo v času stavke ostala na delovnem mestu in se shoda sindikatov pred vlado ne bo udeležila.

Enako stavka poteka tudi na drugih upravnih enotah, kjer so izglasovali stavko. Iz nekaterih delov Slovenije so sicer organizirali prevoz na protestni shod opoldne.

V zdravstvu prenaročila in daljše vrste

Poleg upravnih enot danes nujne primere urejajo tudi na geodetski upravi, finančni upravi, centrih za socialno delo in upravi za varno hrano. Enako je tudi v zdravstvu, kjer so različni profili uslužbencev napovedali stavko v približno 120 zdravstvenih ustanovah.

stavka | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poleg daljših čakalnih vrst si bolniki lahko obetajo tudi nekaj prestavitev nenujnih pregledov. "Naj stavkajo, če mislijo, da bodo kaj dosegli," se danes tudi ni pretirano razburjal Ljubljančan, ki so mu prestavili pregled pri kirurgu na Polikliniki po poškodbi kolena, in ga prenaročili na naslednji teden. 

Vodstvi UKC Ljubljana in UKC Maribor sta sicer že pred stavko napovedovali, da so stavkajoči delavci dolžni zagotoviti minimum delovnega procesa in sprejemati nujne primere. Večjih težav oziroma zapletov v zdravstvu tako ni za pričakovati.

Javne lekarne bodo tri ure, med 10. in 13. uro zaprte. Izjema so tiste lekarne, ki opravljajo dežurno službo.

Kulturniki stavkajo za zaprtimi vrati, v izobraževalnih ustanovah le delno

Med stavko pa so vrata povsem zaprli stavkajoči v nekaterih knjižnicah, kulturnih ustanovah, muzejih in arhivih. V knjižnicah vam zamudnine na ta dan ne bodo računali, v stavkajočih gledališčih pa bodo v prihodnjih dneh uprizorili nadomestne predstave.

Le del vrtcev, osnovnih šol in fakultet je povsem odpovedal pedagoške procese. Za otroke v 18 vrtcih in osmih osnovnih šolah, kjer stavkajo, je kljub temu zagotovljeno nujno varstvo.

Na RTV Slovenija bodo program namenili predvsem stavkovnim temam, vse daljše dnevnoinformativne oddaje pa bodo predvidoma krajše vsaj 5 minut.

Stavkajo tudi zaposleni v državnem zboru, kot so sporočili, je to zgodovinski dan, saj stavkajo prvič v zgodovini parlamenta.

V stavko je vključenih 16 sindikatov javnega sektorja, in sicer: sindikat državnih organov, sindikat veterinarjev, sindikat delavcev v vzgoji, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, sindikat kulture in narave Slovenije (Glosa), sindikat carinikov, sindikat farmacevtov Sifarm, sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam, Sindikat vladne agencije Slovenije (SVAS), Sindikat slovenskih diplomatov, sindikat laboratorijske medicine Silmes, sindikat novinarjev, sindikati centrov za socialno delo Since 07, sindikat sevalcev, KNSS Neodvisnost, visokošolski sindikat, sindikat ministrstva za obrambo, sindikat socialnega zavarovanja, sindikat zdravstva in socialnega varstva.

slovenija, upravna enota ljubljana, odpiralni cas, obcina, Tobacna 2, Ljubljana, Slovenija Stavka: Kje boste danes naleteli na zaprta vrata?
Komentarjev 10
  • jozicamurn 18:22 25.januar 2018.

    Smešno, govorite npr. "tudi mi prihajamo z vročino na delo bla bla", ali veste, da medicinske sestre pod prisilo potem tam kjer lahko širijo svoje viruse in bakterije tudi vam, vašim otrokom, vašim staršem v domu ..,so v veliko večjem ...prikaži več kontaktu z njimi takrat kot pa vi in sicer javno. Poleg tega pa a se zavedate, da prav te isti bolani otroci, bolani starejši ljudje in pa bolani obiskovalci lažje prenesejo viruse tudi na medicinske sestre, ki to nosijo domov pa niso nič več plačane za tveganje!

  • jankop 18:55 24.januar 2018.

    tudi mi v zasebem sektorju prihajamo z vročino in bolani delat pe se moben ne obremenjuje s tem

  • praufo 16:35 24.januar 2018.

    sindikatov toliko, da en po drugim hodijo, no funkcionarji pa morjo kakšen štrajk usekat, da ne bi šlo stran tistega prigaranega 1% bruto, ki jih namolzejo od delavcev ... povsem jasen dokaz o napačnem sistemu nagrajevanja, dokler bo tako, bo ...prikaži več vsako leto isto, evo! lenuhom dajte za preživnino, delavne, pa nagradite, to je vsa zgodba, ampak največji problem je, kdo bo "pravično" ocenil lenuha ali pridnega, ... ja najbrž nesposobni šefi, ki jih je še več kot sindikalistov, kle smo