Slovenija
2487 ogledov

Večina jih stavka, a nekateri učitelji in tehnično osebje delajo

Stavka učiteljev SVIZ
Administrativno in tehnično osebje, pa tudi nekateri učitelji kljub stavki delajo.

Na področju vzgoje in izobraževanja bo danes po navedbah šolskega sindikata Sviz v več kot tisoč zavodih stavkalo med 35.000 in 40.000 zaposlenih. V šolah ni pouka, za otroke so zagotovili le varstvo, tudi v vrtcih, kjer so ponekod organizirali le dežurne enote, je program okrnjen. 

Stavka učiteljev Stavka Slovenija Ponovili bodo 14. marca in stopnjevali do konca leta

V OŠ Koper sprejeli le dva otroka

Večina otrok je ostala doma, v vrtce in šole je prišlo le po nekaj otrok, za katere starši niso mogli zagotoviti varstva. V Osnovni šoli Koper so tako denimo danes sprejeli le dva otroka, ki so ju starši pripeljali, ker doma nista imela varstva. 

Stavko je podprlo več kot 90 odstotkov učiteljev in večina jih danes tudi stavka, nekaj učiteljev ter tehničnega in administrativnega osebja pa se je odločilo, da bodo danes vseeno opravljali delo. "Šest zaposlenih strokovnih delavcev tako tudi danes opravlja svoje naloge, vključno s skrbjo za otroke, ki bi danes prišli na šolo," je pojasnil ravnatelj Anton Baloh

Šola Nadomeščanje Slovenija Bodo učenci morali zaradi stavke v šolo v soboto?

V kuhinji in administraciji delajo

V šoli dela kar nekaj tehničnega osebja in osebja v kuhinji, ki sicer podpirajo samo stavko in stavkovne zahteve, a jim že en neplačan dan pomeni veliko in si izostanka po ravnateljevih besedah najbrž tudi ne morejo privoščiti. 

V radovljiško osnovno šolo kljub zagotovljenemu varstvu v času današnje stavke učiteljev ni prišel nihče od otrok. Na šoli je zaposlenih 120 učiteljev, nekaj jih je na bolniški, osali pa, z izjemo enega, stavkajo. Ne stavkajo pa nekateri drugi zaposleni v šoli.

Tudi v Vrtcu Bled se je večina odločila za stavko. Kot je povedala predstavnica sindikata Katarina Jakopič Branc, se za stavko ni odločilo predvsem tehnično osebje, čistilke in kuharice, pa tudi nekaj vzgojiteljic se je odločilo, da bo delalo, zato da lahko druge stavkajo.

"Otroci niso krivi, ne smejo biti ogroženi"

Kljub stavki namreč zagotavljajo varstvo otrok. "Otroci ne smejo biti ogroženi. Oni niso krivi, da naše zahteve niso izpolnjene in nismo plačani tako, kot bi morali biti," je izpostavila Jakopič Brančeva. Od 325 otrok jih je sicer danes v vrtec na Bledu prišlo le okoli 15, enota na Bohinjski Beli pa je zaprta.

Telovadnica Stavka Slovenija "Pred zaprtimi vrati ne bodo ostali"

Drugače kot na Gorenjskem ali v osrednji Sloveniji pa danes dela vseh osem enot Vrtca Murska Sobota, v katerih je 720 otrok, je danes odprtih kot običajno, saj so zaposleni stavkali že 24. januarja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • miki1234 18:21 14.februar 2018.

    če bi le še delali s tako vnemo kot sedaj stavkajo, bi bilo marsikaj drugače... in ko vidiš to histerijo na zborovanju te kr srat pritisne... in to kao izobražuje? LOL

  • izRODEk 15:20 14.februar 2018.

    Za stavkokaze se najde vreča čez glavo in kol za po hrbtu! Kazen naj bo vzgojna! SF/SN!

  • Papaja Popi 14:59 14.februar 2018.

    Štrajkajo tisti, ki imajo polno rit in bi radi še več, oziroma imali še bolj polno rit. Tisti, ki pa imajo premalo, si štrajkati ne upajo, ker se bojijo, da bi še tisto malo izgubili. Več imajo, več hočejo. Grabežljivci.