Zavarujte jih pred pokanjem

Foto: Žurnal24 Strah pred glasnimi zvoki in petardami ima veliko psov. (Foto: Shutterstock)
Pokanje petard in pirotehnike živali plaši in jim povzroča precejšen stres, zato je najbolje, da vaš ljubljenček ob novoletnem pokanju ostane v vaši družbi in v prostoru, kjer je pokanje najmanj slišno.
Oglej si celoten članek
Obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi se kaznuje z globo od 400 do 800 evrov.

December ni nič kaj vesel mesec za hišne ljubljenčke, ki zaradi pokanja drhtijo, lajajo, se obilneje slinijo, skrivajo in želijo pobegniti. Nekateri psi celo nenadzirano urinirajo ter zaradi stresa dobijo drisko. V takšnih trenutkih skušajte svojega psa ali mačko pomiriti ter ga zaščititi pred petardami.

Nasveti:

  • Hišnega ljubljenčka imejte v tistem delu dneva, ko se ognjemeti in metanje petard stopnjujejo, v hiši ali stanovanju.
  • Zaprite okna in vrata, da boste zmanjšali hrup, ki  prihaja od zunaj, obenem pa boste preprečili pobeg vašega štirinožnega prijatelja.
  • Vašemu ljubljenčku pripravite prostor, kjer se bo počutil varno. V prostoru ga ne puščajte samega.
  • Stres lahko ublažite s svojo navzočnostjo, s pomirjujočo besedo in božanjem. S psom se pogovarjajte, igrajte in ga ljubkujte, vendar ga v igro ne silite. Ostanite sproščeni in pohvalite njegovo obnašanje.
  • Ko psa peljete na sprehod, izbirajte poti, kjer je pokanje najmanj slišno. Imejte ga na povodcu, da se ob poku ne bo prestrašil in skušal pobegniti. Ne puščajte ga privezanega zunaj, pred trgovino ali v avtomobilu.
  • Svojega psa nikoli ne peljite na praznovanje, ki vključuje ognjemet ali pokanje pirotehničnih sredstev.


Če kljub trudu strah ne poneha, lahko veterinar v takšnih primerih predpiše pomirjevala, ki bodo vašemu ljubljenčku olajšala preživljanje prazničnih dni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.