Magazin
26 ogledov

Zavarujte jih pred pokanjem

Strah pred glasnimi zvoki in petardami ima veliko psov. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pokanje petard in pirotehnike živali plaši in jim povzroča precejšen stres, zato je najbolje, da vaš ljubljenček ob novoletnem pokanju ostane v vaši družbi in v prostoru, kjer je pokanje najmanj slišno.
Obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi se kaznuje z globo od 400 do 800 evrov.

December ni nič kaj vesel mesec za hišne ljubljenčke, ki zaradi pokanja drhtijo, lajajo, se obilneje slinijo, skrivajo in želijo pobegniti. Nekateri psi celo nenadzirano urinirajo ter zaradi stresa dobijo drisko. V takšnih trenutkih skušajte svojega psa ali mačko pomiriti ter ga zaščititi pred petardami.

Nasveti:

  • Hišnega ljubljenčka imejte v tistem delu dneva, ko se ognjemeti in metanje petard stopnjujejo, v hiši ali stanovanju.
  • Zaprite okna in vrata, da boste zmanjšali hrup, ki  prihaja od zunaj, obenem pa boste preprečili pobeg vašega štirinožnega prijatelja.
  • Vašemu ljubljenčku pripravite prostor, kjer se bo počutil varno. V prostoru ga ne puščajte samega.
  • Stres lahko ublažite s svojo navzočnostjo, s pomirjujočo besedo in božanjem. S psom se pogovarjajte, igrajte in ga ljubkujte, vendar ga v igro ne silite. Ostanite sproščeni in pohvalite njegovo obnašanje.
  • Ko psa peljete na sprehod, izbirajte poti, kjer je pokanje najmanj slišno. Imejte ga na povodcu, da se ob poku ne bo prestrašil in skušal pobegniti. Ne puščajte ga privezanega zunaj, pred trgovino ali v avtomobilu.
  • Svojega psa nikoli ne peljite na praznovanje, ki vključuje ognjemet ali pokanje pirotehničnih sredstev.


Če kljub trudu strah ne poneha, lahko veterinar v takšnih primerih predpiše pomirjevala, ki bodo vašemu ljubljenčku olajšala preživljanje prazničnih dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.