Zdravi, a le brez lupine

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Citrusi so škropljeni s škodljivimi kemikalijami, zato jih temeljito operite.
Oglej si celoten članek

Sezona prehladov in sezona citrusov gresta z roko v roki, saj imajo ti sadeži veliko vitamina C, ki pomaga v boju proti virusom. Pri nakupovanju citrusov pa je zelo pomembno, da se odločite za ekološko pridelane, saj so običajni prekriti s strupi, ki jim podaljšujejo svežino.

Strupeni bifenili in fenoli

Slovenski pravilnik o konzervansih za površinsko obdelavo citrusov namreč dovoljuje uporabo kemikalij bifenil (difenil) ortofenil fenol in natrijev ortofenil fenol, te škodljive snovi pa lahko v manjši meri prehajajo tudi v sadež. Test, ki so ga opravili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je pokazal, da analizirani sadeži vsebujejo pesticide in da jih je v lupinah znatno več kot v celem sadežu. Na ZPS zato odsvetujejo uporabo lupin, razen če ne gre za pridelke s kmetij z ekološkim certifikatom.

Podobnega mnenja je tudi živilska tehnologinja in strokovnjakinja za prehrano Mojca Koman, ki uporabo lupin s kemikalijami obdelanih citrusov dopušča pogojno in le takrat, kadar sadeže prej temeljito operemo. "Če lupinice uporabite za pripravo pijač, se raje odločajte za ekološke citruse," poudarja.

Zdrgnite jih pod vročo vodo

"Kemikalije na lupini lahko v veliki meri odstranite tako, da sadež najprej operete pred vročo vodo in nato še temeljito zdrgnete s krpico," svetuje Komanova. Seveda si je dobro pred uživanjem nato še oprati roke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.