Ženskam je dajal moč

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Modni genij 20. stoletja Yves-Mathieu Saint Laurent (YSL) je ženski garderobi vdihnil svobodo in jo hkrati nadgradil z emancipacijo.
Oglej si celoten članek

Odšel je kot ''poslednji Mohikanec" družbe treh velikih: poleg njega sta vanjo spadala še Coco Chanel in Christian Dior. Po Diorjevi smrti je Laurent prevzel tudi njegovo nasledstvo.

Svoj navdih je našel v Picassovih, Warholovih in Mondrianovih delih. Sam je oblikoval tudi elegantne kreacije za film (med drugim jih je prispeval tudi za nepozabno Catherine Deneuve v filmu Bell de Jour) in gledališče, njegove kreacije "haute couture" pa so bile prava umetniška dela. Pri njem moda ni bila rezervirana le za bogate; sredi 60. let je oblikoval prestižno žensko prêt-à-porter linijo, ki je bila narejena za masovno potrošnjo.

Njegovi modni izumi so temeljili na prenosu moških elementov mode v žensko, po vzoru velike Coco Chanel. Moške kose garderobe, kot so smoking, balonar in safari jakna, je predstavil v novem, ženskem svetu in tako udejanjal svojo vizijo: zanj moda ni pomenila le polepševanje ženske, ampak tudi dajanje moči ženski.

 

Preberite še:

Umrl je Yves Saint Laurent

Edinstven slog in demokratizacija mode sta ga postavila na mesto družbeno odgovornega oblikovalca, ki ni maral pohlepa modne industrije, bil pa je naravnost zaljubljen v estetiko.

V fotogaleriji si oglejte njegov zadnji nastop pred javnostjo in nekaj njegovih muz, med katerimi je bila tudi Carla Bruni.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.