Magazin > Lepota & telo
13 ogledov

Ženskam je dajal moč

1/6
Žurnal24 main
Modni genij 20. stoletja Yves-Mathieu Saint Laurent (YSL) je ženski garderobi vdihnil svobodo in jo hkrati nadgradil z emancipacijo.

Odšel je kot ''poslednji Mohikanec" družbe treh velikih: poleg njega sta vanjo spadala še Coco Chanel in Christian Dior. Po Diorjevi smrti je Laurent prevzel tudi njegovo nasledstvo.

Svoj navdih je našel v Picassovih, Warholovih in Mondrianovih delih. Sam je oblikoval tudi elegantne kreacije za film (med drugim jih je prispeval tudi za nepozabno Catherine Deneuve v filmu Bell de Jour) in gledališče, njegove kreacije "haute couture" pa so bile prava umetniška dela. Pri njem moda ni bila rezervirana le za bogate; sredi 60. let je oblikoval prestižno žensko prêt-à-porter linijo, ki je bila narejena za masovno potrošnjo.

Njegovi modni izumi so temeljili na prenosu moških elementov mode v žensko, po vzoru velike Coco Chanel. Moške kose garderobe, kot so smoking, balonar in safari jakna, je predstavil v novem, ženskem svetu in tako udejanjal svojo vizijo: zanj moda ni pomenila le polepševanje ženske, ampak tudi dajanje moči ženski.

 

Preberite še:

Umrl je Yves Saint Laurent

Edinstven slog in demokratizacija mode sta ga postavila na mesto družbeno odgovornega oblikovalca, ki ni maral pohlepa modne industrije, bil pa je naravnost zaljubljen v estetiko.

V fotogaleriji si oglejte njegov zadnji nastop pred javnostjo in nekaj njegovih muz, med katerimi je bila tudi Carla Bruni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.