Zimski safari s terencem

Foto: Žurnal24 Tečaji zimskega preživetja v naravi se pogosto dogajajo na precej zasneženih obm
Omislite si uporabno pustolovščino – zimsko preživetje v naravi.
Oglej si celoten članek

Kako v naravi v zimskih okoliščinah zakuriti ogenj brez vžigalic (ali vžigalnika)? Kako si postaviti bivak za spanje? Kako izdelati improvizirani termofor za gretje telesa čez noč? Kako sestaviti sanke? Kako se orientirati brez pripomočkov? To je le nekaj praktičnih veščin, ki se jih lahko naučite na tečajih preživetja v naravi.

Neprijetno, a deluje
"Največjo težavo tečajnikom povzročajo spanje v snežnih luknjah, iskanje izpod plazov in reševanje poškodovanega ter psihofizični napor," pojasnjuje Tadej Žun iz društva Karantanija Avanture. Med bolj neprijetnimi veščinami, ki se jih tečajniki naučijo, so tudi načini premagovanja mraza v jutranjih urah. "Iz spalne vreče, v kateri je prijetno toplo, je treba kar se da hitro zlesti, se obleči, obuti in narediti nekaj sto metrov pohoda, da poženemo kri po žilah in se ogrejemo. V nasprotnem primeru smo 'zmrznjeni' ves čas kuhanja zajtrka ter pospravljanja in pripravljanja opreme za nadaljevanje pohoda," razlaga Žun.

Na odklop s terencem
Po besedah Marka Korena iz agencije Vinetou so največja posebnost zimskega safarija s terencem vaje, ki jih na posameznih točkah izvajajo udeleženci. "Med drugim gre za orientacijo v naravi, učenje vojaške taktike pri ogledih starih vojaških podzemnih utrdb, tekmovanje v iskanju zaklada v kraški jami ter oglede posebnih lokalnih znamenitosti, kot so zapuščeni gradovi in presihajoče jezero. Za bolj adrenalinsko izkušnjo se lahko udeleženci z vrvjo spustijo 50 metrov globoko z naravnega mostu."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.