Magazin
64 ogledov

Zimski safari s terencem

Tečaji zimskega preživetja v naravi se pogosto dogajajo na precej zasneženih obm Žurnal24 main
Omislite si uporabno pustolovščino – zimsko preživetje v naravi.

Kako v naravi v zimskih okoliščinah zakuriti ogenj brez vžigalic (ali vžigalnika)? Kako si postaviti bivak za spanje? Kako izdelati improvizirani termofor za gretje telesa čez noč? Kako sestaviti sanke? Kako se orientirati brez pripomočkov? To je le nekaj praktičnih veščin, ki se jih lahko naučite na tečajih preživetja v naravi.

Neprijetno, a deluje
"Največjo težavo tečajnikom povzročajo spanje v snežnih luknjah, iskanje izpod plazov in reševanje poškodovanega ter psihofizični napor," pojasnjuje Tadej Žun iz društva Karantanija Avanture. Med bolj neprijetnimi veščinami, ki se jih tečajniki naučijo, so tudi načini premagovanja mraza v jutranjih urah. "Iz spalne vreče, v kateri je prijetno toplo, je treba kar se da hitro zlesti, se obleči, obuti in narediti nekaj sto metrov pohoda, da poženemo kri po žilah in se ogrejemo. V nasprotnem primeru smo 'zmrznjeni' ves čas kuhanja zajtrka ter pospravljanja in pripravljanja opreme za nadaljevanje pohoda," razlaga Žun.

Na odklop s terencem
Po besedah Marka Korena iz agencije Vinetou so največja posebnost zimskega safarija s terencem vaje, ki jih na posameznih točkah izvajajo udeleženci. "Med drugim gre za orientacijo v naravi, učenje vojaške taktike pri ogledih starih vojaških podzemnih utrdb, tekmovanje v iskanju zaklada v kraški jami ter oglede posebnih lokalnih znamenitosti, kot so zapuščeni gradovi in presihajoče jezero. Za bolj adrenalinsko izkušnjo se lahko udeleženci z vrvjo spustijo 50 metrov globoko z naravnega mostu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.