Žirafji malček na Dunaju

Foto: Compress-PR žirafa, Arusha Foto: Compress-PR žirafa, Arusha Foto: Compress-PR žirafa, Arusha
Če hočete v živo videti žirafjega malčka, pohitite na Dunaj. V živalskem vrtu Schönbrunn se je namreč skotil mladiček, ki že ima ime – Arusha. A Arusha ni majcen otročiček, saj v višino že meri 170 centimetrov in tehta 60 kilogramov.
Oglej si celoten članek

Oskrbniki sicer še niso mogli določiti, kakšnega spola je Arusha (fotorafije namigujejo, da je fantek?), a kotitev je bila prav filmska, saj so jo lahko spremljali obiskovalci, ki so bili takrat v živalskem vrtu. Ker žirafe kotijo stoje (brejost pri žirafah traja 400 in 460 dni), je mladič na svet padel z višine dveh metrov, a se je takoj postavil na tanke nožice. Pri materi Riti bo mladič sesal mleko prvih osem do dvanajst mesecev, a že po nekaj tednih bo zagrizel tudi v liste in seno.

Ogrožena podvrsta

Kotitev žirafe so v Schönbrunnu nazadnje doživeli leta 2007, tradicija žiraf v avstrijski prestolnici pa je zelo dolga, saj je avstrijskemu cesarju prvo žirafo egipčanski podkralj Mehmed Ali paša podaril že leta 1828. Arusha in ostale dunajske žirafe pripadajo podvrsti Rothschild, ki so med najbolj ogroženimi žirafami, saj naj bi jih v divjini živelo le še nekaj sto, med kraji, kjer jih je še mogoče videti, pa sta okolica jezera Nakuru v Keniji in okolica slapov Murchison v Ugandi. Samci žiraf Rothschild lahko dosežejo celo šest metrov višine. Dunajskega mladička poglejte v galeriji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.