Magazin
26 ogledov

Žirafji malček na Dunaju

žirafa, Arusha
1/3
Compress-PR
Če hočete v živo videti žirafjega malčka, pohitite na Dunaj. V živalskem vrtu Schönbrunn se je namreč skotil mladiček, ki že ima ime – Arusha. A Arusha ni majcen otročiček, saj v višino že meri 170 centimetrov in tehta 60 kilogramov.

Oskrbniki sicer še niso mogli določiti, kakšnega spola je Arusha (fotorafije namigujejo, da je fantek?), a kotitev je bila prav filmska, saj so jo lahko spremljali obiskovalci, ki so bili takrat v živalskem vrtu. Ker žirafe kotijo stoje (brejost pri žirafah traja 400 in 460 dni), je mladič na svet padel z višine dveh metrov, a se je takoj postavil na tanke nožice. Pri materi Riti bo mladič sesal mleko prvih osem do dvanajst mesecev, a že po nekaj tednih bo zagrizel tudi v liste in seno.

Ogrožena podvrsta

Kotitev žirafe so v Schönbrunnu nazadnje doživeli leta 2007, tradicija žiraf v avstrijski prestolnici pa je zelo dolga, saj je avstrijskemu cesarju prvo žirafo egipčanski podkralj Mehmed Ali paša podaril že leta 1828. Arusha in ostale dunajske žirafe pripadajo podvrsti Rothschild, ki so med najbolj ogroženimi žirafami, saj naj bi jih v divjini živelo le še nekaj sto, med kraji, kjer jih je še mogoče videti, pa sta okolica jezera Nakuru v Keniji in okolica slapov Murchison v Ugandi. Samci žiraf Rothschild lahko dosežejo celo šest metrov višine. Dunajskega mladička poglejte v galeriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.