Magazin
102 ogledov

Štiri specialitete štirih dežel

Gazpacho, Španije
1/4
Shutterstock
Poletje v Italiji, Španiji, Grčiji in na Portugalskem naj bo tudi izjemna gurmanska izkušnja. Štiri klasike štirih dežel južne Evrope združujejo tisto najokusnejše in najbolj dišeče.

In ko boste enkrat poskusili "belemčka", boste vsako leto hoteli v Lizbono. Poletni dober tek!   

Polnjena zelenjava po grško. V polnjenih paradižnikih, paprikah, jajčevcih in bučkah navdušujejo okusi in vonji Grčije. Brezmesna različica nadeva je pripravljena iz riža, pelatov, čebule, česna, olivnega olja, pinjol, rozin, številnih svežih dišavnic ... V nadev za mesojede – in sončna Grčija je zelo mesojeda – se vključi še mleto meso, vse skupaj pa Grki dobro prepražijo, začinijo, naložijo v izdolbeno zelenjavo in zapečejo v pečici. Skrivnost je torej v dišavnicah, odličnem olivnem olju in malih dodatkih, ki jih ima grška kuhinja tako rada.

Solata caprese v barvah Italije. Kateri del Italije ima najboljšo hrano? Vsi, a Kampanja je zagotovo visoko na lestvici najokusnejših. Očarljivi in mondeni otok Capri posoja ime solati caprese, v kateri ni prav nič mondenega. Pomembno je le, da so sestavine najboljše in kar najbolj sveže. Paradižnik (tisti, ki zori pod kampanjskim soncem, slovi po vsem svetu), olivno olje, znamenita mocarela iz bivoljega mleka, sveža bazilika, sol in poper – to je vse, kar zahteva solata caprese, ki je velikokrat tudi predjed. Po želji dodajte olive ali pest rukole, a prava caprese jih v resnici ne potrebuje.

Hladni gazpacho iz Andaluzije. Vroče špansko poletje je takoj malo bolj znosno z osvežilnim gazpachom. Hladna zelenjavna juha namreč ne zahteva prav nič kuhanja. Za tradicionalni andaluzijski gazpacho so nujni paradižnik, paprika, kumara, česen, olivno olje, bel vinski kis, star kruh in sol, potrebovali pa boste tudi palični mešalnik. Obstaja še kar nekaj različic te hladne juhe, klasični gazpacho pa lahko nadgradite z nekaj žlicami nasekljanega paradižnika in paprike, nasekljanim trdo kuhanim jajcem, trakovi pršuta, majhnimi kockami kruha ...

Smetanove tortice po lizbonsko. Pastel de Belém je drobna, a nasitna slaščica, ki navdušuje v Lizboni in še bolj v Belému, ki je bil nekoč predmestje, danes pa je del portugalske prestolnice. Pastéis de Belém (oziroma pastéis de nata) so majhne smetanove "tortice" – krema, katere osnova so smetana, jajca in sladkor, počiva v listnatem testu. Vedno polna Antiga Confeitaria de Belém, kjer jih vsak dan napečejo več tisoč, je najboljši naslov za pokušino malih poslastic, ki naj bi jih že zdavnaj "izumile" nune v sosednjem samostanu. Dobili boste še tople in lahko jih potresete s cimetom. In eden zagotovo ne bo dovolj.

Ne spreglejte galerije!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.