Magazin
86 ogledov

Najboljši živalski vrt je na Dunaju

Že leta 2008, ko je bila nazadnje narejena raziskava med evropskimi živalskimi v Žurnal24 main
Če želite obiskati najboljši živalski vrt v Evropi, vam ni treba zelo daleč. In mimogrede lahko pojeste še košček sacher torte ali dišečega jabolčnega zavitka. Najboljši je spet Dunaj.

Britanski strokovnjak za živalske vrtove Anthony Sheridan je dunajski živalski vrt Schönbrunn znova razglasil za najboljši  živalski vrt leta 2010 v Evropi. V raziskavi je Sheridan pregledal 80 živalskih vrtov iz 21 evropskih držav, so sporočili iz ljubljanske podružnice agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Dunaj, Leipzig, Berlin
Britanec je ocenjeval 26 kriterijev, med drugim živalsko oskrbo, število različnih živalskih vrst, zaščito ogroženih vrst, investicije, oglaševanje, število obiskovalcev in osebje. Med živalskimi vrtovi z več kot milijonom obiskovalcev na leto je Schönbrunn dosegel 83,5 odstotka možnih točk. Na drugo mesto se je uvrstil živalski vrt v nemškem Leipzigu, na tretje pa berlinski živalski vrt. Anthony Sheridan je poudaril, da je dunajski živalski vrt v zadnjih dveh letih zelo napredoval, in pohvalil lepo oblikovano in okolju prijazno gradnjo bivališča za orangutane in južnoameriškega parka, pa tudi zanimivo kombinacijo sodobnega in zgodovinskega okolja.

Že od leta 1752
Živalski vrt Schönbrunn je najstarejši še delujoči živalski vrt na svetu. Davnega leta 1752 je mož Marije Terezije odprl svojo menažerijo, sedem let kasneje je dal zgraditi paviljone in nekateri stojijo še danes. Leta 1906 se je v živalskem vrtu rodil prvi slon v ujetništvu. Dunajski živalski vrt že precej let obnavljajo in širijo (s pomočjo donacij in precej zasoljenih vstopnic), v Schönbrunnu pa živijo tudi Sloveniji najbližje pande.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.