Živa legenda praznuje 96 let

Foto: Žurnal24 Pisatelj Boris Pahor (Foto: IFP)
V Cankarjevem domu bo danes ob 20. uri potekal pogovor s pisateljem Borisom Pahorjem, ki na današnji dan praznuje 96 let. Ob tej priložnosti so izšla tudi njegova Izbrana dela.
Oglej si celoten članek
Pahor se bo o svoji življenjski poti pogovarjal s prijateljem Evgenom Bavčarjem in urednikom Cankarjeve založbe Zdravkom Dušo. V sodelovanju s Cankarjevo založbo in Mladinsko knjigo so ob Pahorjevem visokem jubileju izšla tudi njegova Izbrana dela.

 

Kandidat za Nobela

Boris Pahor je tudi kandidat za dobitnika letošnje Nobelove nagrade za književnost.

Pahor je bil dolga leta spregledana intelektualna osebnost, ki je matico motila predvsem s številnimi kritičnimi pogledi na skrhano narodnostno vprašanje in identiteto. Ves čas je kritičen tudi do zanikanja Italije glede fašistične zgodovine in nekaterih drugih neslavnih poglavij iz preteklosti.

S prodorom na tuji trg so ga začeli slaviti tudi v Sloveniji. Predlani mu je tedanji francoski predsednik Jacques Chirac podelil eno od najvišjih francoskih odlikovanj vitez reda legije časti. Pahor že nekaj let velja tudi za slovenskega kandidata za Nobelovo nagrado za književnost. Svojo bogato življenjsko zgodbo je lani popisal v knjigi Moje suhote.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.