Magazin
7 ogledov

Živa legenda praznuje 96 let

Pisatelj Boris Pahor (Foto: IFP) Žurnal24 main
V Cankarjevem domu bo danes ob 20. uri potekal pogovor s pisateljem Borisom Pahorjem, ki na današnji dan praznuje 96 let. Ob tej priložnosti so izšla tudi njegova Izbrana dela.
Pahor se bo o svoji življenjski poti pogovarjal s prijateljem Evgenom Bavčarjem in urednikom Cankarjeve založbe Zdravkom Dušo. V sodelovanju s Cankarjevo založbo in Mladinsko knjigo so ob Pahorjevem visokem jubileju izšla tudi njegova Izbrana dela.

 

Kandidat za Nobela

Boris Pahor je tudi kandidat za dobitnika letošnje Nobelove nagrade za književnost.

Pahor je bil dolga leta spregledana intelektualna osebnost, ki je matico motila predvsem s številnimi kritičnimi pogledi na skrhano narodnostno vprašanje in identiteto. Ves čas je kritičen tudi do zanikanja Italije glede fašistične zgodovine in nekaterih drugih neslavnih poglavij iz preteklosti.

S prodorom na tuji trg so ga začeli slaviti tudi v Sloveniji. Predlani mu je tedanji francoski predsednik Jacques Chirac podelil eno od najvišjih francoskih odlikovanj vitez reda legije časti. Pahor že nekaj let velja tudi za slovenskega kandidata za Nobelovo nagrado za književnost. Svojo bogato življenjsko zgodbo je lani popisal v knjigi Moje suhote.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.