Zlata palma tajskemu režiserju

Foto: Žurnal24 Režiser zmagovalnega filma, Apichatpong Weerasethakul (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Javier Bardem Elio Germano Foto: Žurnal24 Apichatpong Weerasethakul Foto: Žurnal24 Xavier Beauvois Salma Hayek Foto: Žurnal24 Juliette Binoche Foto: Žurnal24 Mathieu Amalric Foto: Žurnal24 nagrajenci zlata palma
Zlata palma letošnjega canskega festivala je šla na veliko presenečenje tajskemu filmu Lung Boonmee Raluek Chat režiserja Weerasethakula.
Oglej si celoten članek

Film je premagal britanskega režiserja Mika Leigha s filmom Another Year, ki je med vsemi veljal za favorita.

Zmagovalni film Lung Boonmee Raluek Chat (Stric Boonmee, ki se lahko spominja prejšnjih življenj) režiserja Apichatponga Weerasethakula govori o umirajočem moškem, ki ga obiščeta duhova pokojne soproge in pogrešanega sina, ki je postal opica. Režiser se je ob prejemu nagrade zahvalil "duhovom na Tajskem, ki so ga obdajali, medtem ko je snemal film".

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) je prejel francoski režiser Xavier Beauvois za film Des hommes et des dieux, nagrado za najboljšega igralca sta si razdelila španski igralec Javier Bardem za vlogo v filmu Biutiful in italijanski igralec Elio Germano za vlogo v filmu La Nostra vita v režiji Danieleja Luchettija.

Osemčlanska žirija  z režiserjem Timom Burtonom na čelu je izbirala med 19 filmi. V žiriji so bili med drugim igralec Benicio del Toro, indijski režiser Shekhar Kapur, italijanska igralka Giovanna Mezzogiorno, britanska filmska igralka Kate Beckinsale in skladatelj filmske glasbe Alexandre Desplat.

Nagrada za najboljšo žensko vlogo je pripadla francoski igralki Juliette Binoche za vlogo v filmu Copie conforme iranskega režiserja Abbasa Kiarostamija.

Nagrado za režijo je prejel francoski režiser Mathieu Amalric za film Tournee. Film je dobil tudi nagrado kritike (FIPRESCI). Nagrado za scenarij je prejel film Poetry, režijo filma je podpisal južnokorejski režiser Lee Chang-Dong.

Nagrado žirije (Prix du jury) je za film Un Homme Qui Crie dobil čadski režiser Mahamat-Saleh Haroun. Zlato kamero (Camera d'or) pa je za najboljši celovečerni prvenec, prikazan v kateri od uradnih ali spremljevalnih sekcij, prejel mehiški Ano Bisiesto, ki ga podpisuje režiser Michael Rowe.

Foto: Žurnal24 nagrajenci zlata palma



Festival se je začel  12. maja s premiero nove različice filma Robin Hood režiserja Ridleyja Scotta, sklenil pa ga je film The Tree francoske režiserke Julie Bertucceli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.