Magazin > Film & Glasba & TV
35 ogledov

Zlata palma tajskemu režiserju

Režiser zmagovalnega filma, Apichatpong Weerasethakul (Foto: Reuters)
1/7
Žurnal24 main
Zlata palma letošnjega canskega festivala je šla na veliko presenečenje tajskemu filmu Lung Boonmee Raluek Chat režiserja Weerasethakula.

Film je premagal britanskega režiserja Mika Leigha s filmom Another Year, ki je med vsemi veljal za favorita.

Zmagovalni film Lung Boonmee Raluek Chat (Stric Boonmee, ki se lahko spominja prejšnjih življenj) režiserja Apichatponga Weerasethakula govori o umirajočem moškem, ki ga obiščeta duhova pokojne soproge in pogrešanega sina, ki je postal opica. Režiser se je ob prejemu nagrade zahvalil "duhovom na Tajskem, ki so ga obdajali, medtem ko je snemal film".

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) je prejel francoski režiser Xavier Beauvois za film Des hommes et des dieux, nagrado za najboljšega igralca sta si razdelila španski igralec Javier Bardem za vlogo v filmu Biutiful in italijanski igralec Elio Germano za vlogo v filmu La Nostra vita v režiji Danieleja Luchettija.

Osemčlanska žirija  z režiserjem Timom Burtonom na čelu je izbirala med 19 filmi. V žiriji so bili med drugim igralec Benicio del Toro, indijski režiser Shekhar Kapur, italijanska igralka Giovanna Mezzogiorno, britanska filmska igralka Kate Beckinsale in skladatelj filmske glasbe Alexandre Desplat.

Nagrada za najboljšo žensko vlogo je pripadla francoski igralki Juliette Binoche za vlogo v filmu Copie conforme iranskega režiserja Abbasa Kiarostamija.

Nagrado za režijo je prejel francoski režiser Mathieu Amalric za film Tournee. Film je dobil tudi nagrado kritike (FIPRESCI). Nagrado za scenarij je prejel film Poetry, režijo filma je podpisal južnokorejski režiser Lee Chang-Dong.

Nagrado žirije (Prix du jury) je za film Un Homme Qui Crie dobil čadski režiser Mahamat-Saleh Haroun. Zlato kamero (Camera d'or) pa je za najboljši celovečerni prvenec, prikazan v kateri od uradnih ali spremljevalnih sekcij, prejel mehiški Ano Bisiesto, ki ga podpisuje režiser Michael Rowe.

nagrajenci zlata palma  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Festival se je začel  12. maja s premiero nove različice filma Robin Hood režiserja Ridleyja Scotta, sklenil pa ga je film The Tree francoske režiserke Julie Bertucceli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.