Žlica ali žlička?

Foto: Žurnal24 Odmerek zdravila mora biti takšen, kot ga predpiše zdravnik. (Foto: Shutterstock
Strokovnjaki opozarjajo, da žlice iz kuhinjskega predala niso primerne za odmerjanje zdravil.
Oglej si celoten članek

Medicinski strokovnjaki opozarjajo starše, da navadna žlica iz kuhinjskega predala ni primerna za odmerjanje zdravila pri otrocih. Navadna jušna žlica namreč pomeni predoziranje zdravila, čajna žlička pa premajhen odmerek. Z raziskavo so ugotovili, da starši z jušno žlico svojemu otroku dajo 192 odstotkov več zdravila kot tisti starši, ki pri tem uporabijo najmanjšo žlico.

Uspelo samo enemu paru

V raziskavi so strokovnjaki pod drobnogled vzeli 25 grških gospodinjstev, v katerih so preučili 71 čajnih in 49 jušnih žlic. Potrjene kapacitete čajne žličke so bile v razmiku od 2,5 ml do 7,3 ml, jušne žlice pa od 6,7 ml do 13,7 ml. Rezultati raziskave so pokazali, da je samo enemu paru uspelo, da je otroku natočil predpisanih 5 ml zdravila, vsi drugi pa so dali otroku večji ali manjši odmerek zdravila, kot ga je predpisal zdravnik.

Brizgalke boljše kot žlice

Raziskovalci pozivajo starše, naj namesto žlic raje uporabijo medicinske brizgalke z označenimi merami, ki so tudi bolj praktične pri manjših otrocih. Pomembno je tudi, da se odmerek zdravila prilagodi starosti in telesni teži otroka, saj so otroci na prevelike ali premajhne odmerke občutljivejši kot odrasli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.