Magazin
51 ogledov

Žlica ali žlička?

Odmerek zdravila mora biti takšen, kot ga predpiše zdravnik. (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Strokovnjaki opozarjajo, da žlice iz kuhinjskega predala niso primerne za odmerjanje zdravil.

Medicinski strokovnjaki opozarjajo starše, da navadna žlica iz kuhinjskega predala ni primerna za odmerjanje zdravila pri otrocih. Navadna jušna žlica namreč pomeni predoziranje zdravila, čajna žlička pa premajhen odmerek. Z raziskavo so ugotovili, da starši z jušno žlico svojemu otroku dajo 192 odstotkov več zdravila kot tisti starši, ki pri tem uporabijo najmanjšo žlico.

Uspelo samo enemu paru

V raziskavi so strokovnjaki pod drobnogled vzeli 25 grških gospodinjstev, v katerih so preučili 71 čajnih in 49 jušnih žlic. Potrjene kapacitete čajne žličke so bile v razmiku od 2,5 ml do 7,3 ml, jušne žlice pa od 6,7 ml do 13,7 ml. Rezultati raziskave so pokazali, da je samo enemu paru uspelo, da je otroku natočil predpisanih 5 ml zdravila, vsi drugi pa so dali otroku večji ali manjši odmerek zdravila, kot ga je predpisal zdravnik.

Brizgalke boljše kot žlice

Raziskovalci pozivajo starše, naj namesto žlic raje uporabijo medicinske brizgalke z označenimi merami, ki so tudi bolj praktične pri manjših otrocih. Pomembno je tudi, da se odmerek zdravila prilagodi starosti in telesni teži otroka, saj so otroci na prevelike ali premajhne odmerke občutljivejši kot odrasli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.