Zmanjšajte verjetnost za razvoj raka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ameriški onkologi so pripravili nekaj preprostih nasvetov – če jih upoštevate, zmanjšate verjetnost za razvoj nekaterih vrst raka.
Oglej si celoten članek

1. Zagotovite celicam dovolj spanja. Ljudje, ki spijo manj kot šest ur, imajo 50 odstotkov več možnosti, da zbolijo za rakom na črevesju.
2. Tecite po stranskih ulicah. Največja onesnaženost zraka je ob prometnih večpasovnicah, obdanih z visokimi stavbami.
3. Hrane ne segrevajte v plastiki. Hrano, ki ste jo prinesli iz restavracije ali od doma, pred segrevanjem preložite iz plastične posode, ki vsebuje rakotvorni sintetični estrogen.
4. Med sedenjem večkrat vstanite. Preveč sedenja lahko povzroči presnovne težave, ki lahko pomenijo tveganje za razvoj raka.
5. Obiščite zobozdravnika. Dolgotrajno vnetje ustnih dlesni lahko vodi v raka ustne votline.
6. Menjajte neprijaznega zdravnika. Zagotovite si najboljšo zdravniško oskrbo, zdravnika, ki s svojimi pacienti dobro komunicira.
7. Dovolj vitamina D. Vitamin D spodbuja normalno rast celic v prsih. Preverite njegovo raven v krvi, in če je treba, poskrbite za ustrezen dodatek k prehrani. Nikar pa tega vitamina D ne zaužijte preveč, saj lahko tudi to povzroči raka.
8. Preverite pline v stanovanju. Izpostavljenost radonu je drugi najpogostejši vzrok pljučnega raka v ZDA. Preverite, ali je vaš dom varen – radon je plin brez vonja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.