Magazin > Lepota & telo
11 ogledov

Zmanjšajte verjetnost za razvoj raka

rakava obolenja Shutterstock
Ameriški onkologi so pripravili nekaj preprostih nasvetov – če jih upoštevate, zmanjšate verjetnost za razvoj nekaterih vrst raka.

1. Zagotovite celicam dovolj spanja. Ljudje, ki spijo manj kot šest ur, imajo 50 odstotkov več možnosti, da zbolijo za rakom na črevesju.
2. Tecite po stranskih ulicah. Največja onesnaženost zraka je ob prometnih večpasovnicah, obdanih z visokimi stavbami.
3. Hrane ne segrevajte v plastiki. Hrano, ki ste jo prinesli iz restavracije ali od doma, pred segrevanjem preložite iz plastične posode, ki vsebuje rakotvorni sintetični estrogen.
4. Med sedenjem večkrat vstanite. Preveč sedenja lahko povzroči presnovne težave, ki lahko pomenijo tveganje za razvoj raka.
5. Obiščite zobozdravnika. Dolgotrajno vnetje ustnih dlesni lahko vodi v raka ustne votline.
6. Menjajte neprijaznega zdravnika. Zagotovite si najboljšo zdravniško oskrbo, zdravnika, ki s svojimi pacienti dobro komunicira.
7. Dovolj vitamina D. Vitamin D spodbuja normalno rast celic v prsih. Preverite njegovo raven v krvi, in če je treba, poskrbite za ustrezen dodatek k prehrani. Nikar pa tega vitamina D ne zaužijte preveč, saj lahko tudi to povzroči raka.
8. Preverite pline v stanovanju. Izpostavljenost radonu je drugi najpogostejši vzrok pljučnega raka v ZDA. Preverite, ali je vaš dom varen – radon je plin brez vonja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.