Magazin > Lepota & telo
1392 ogledov

Klor: škodi in koristi

plavanje, bazen Žurnal24 main
Pred kopanjem in po njem obvezno prhanje. Alergični na klor naj se bazenom izogibajo.

"Nikoli nisem imel težav s kožo in zagovarjam zdrav način življenja," pravi bralec, ki se je na nas obrnil, potem ko je po kopanju v enem od večjih slovenskih kopališč dobil tako hude srbeče izpuščaje, da je moral obiskati dermatologinjo. Ta je ugotovila, da se je okužil zaradi klora, in mu zaradi alergije na klor odsvetovala kopanje v bazenih.

Preverite pri zdravniku

"Klor draži oči in dihala od nosu do pljuč," pravi Ivanka Gale z inštituta za varovanje zdravja (IVZ) in kopalcem svetuje, naj se po kopanju vedno oprhajo. "Če gre res za potrjeno alergijo na klor ali stranske produkte kloriranja, kopanje v bazenu ni primerno," dodaja. Vsakega s potrjeno alergijo je najverjetneje tudi osebni zdravnik opozoril, da kopanje v klorirani vodi zanj ni primerno oziroma je prepovedano. Glede pogostosti obiskovanja bazenov pri zdravih odraslih na IVZ nimajo priporočil.

Vodo morajo dodajati

Minimalni higienski standardi za slovenske bazene so povzeti po nemških, dovoljena koncentracija klora pa je od 0,3 do 0,6 miligrama na liter vode (mg/l). Izjemoma so za omejen čas dopustne višje koncentracije, vendar koncentracija prostega klora v kopalni vodi ne sme preseči 1,2 mg/l. Upravljalec bazena mora vsak dan s polnilno vodo nadomestiti vsaj 30 litrov kopalne vode na uporabnika, kar se preverja z merilnikom količine dodane vode.

Inšpekcija: Odstopanj ni

Inšpektorji so lani odvzeli 413 vzorcev kopalne vode. Predpisi kopalno vodo razvrščajo na skladno, neskladno, a primerno za kopanje in neskladno, ki ni primerna za kopanje. Več kot 55 odstotkov vzorcev je bilo skladnih s predpisi, vsi neskladni vzorci pa so bili primerni za kopanje. "Bazenov, ki bi posebno odstopali od povprečja, nismo zaznali. Nekatera kopališča imajo zaradi lastnosti polnilne vode povišan parameter trihalometani, ki je kazalnik onesnaženja, a še ne pomeni, da voda ni primerna za kopanje," pravijo na inšpektoratu.

Otroci za bazenske okužbe dovzetnejši

Za bazene, v katerih se kopajo dojenčki in majhni otroci, ni posebnih higienskih zahtev, so pa majhni otroci dovzetnejši za okužbe kot odrasli. Pri spremljanju otroka v kopališču je treba paziti, da ne spije preveč kopalne vode, prav tako pa mu je treba pogosto menjati plenico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.