Magazin > Lepota & telo
508 ogledov

Ste alergični na živali?

mačka, otrok Shutterstock
Povzroči jo lahko katerakoli žival. Alergeni so v slini in urinu, preventivi pa sta redno kopanje in zračenje.

Alergija na domačo žival se običajno pojavi po nekaj mesecih sobivanja z živaljo, razlaga Katja Adamič iz Bolnišnice Golnik. Najpogostejše alergijske simptome sproži alergen mačke, sledijo pa alergeni psa, konja, zajca, morskega prašička, hrčka in drugih živali z dlako, pravi zdravnica. Sicer lahko alergijo povzroči katerakoli žival, "redkeje pa jo sprožijo živali brez dlake, kot so želve, ribe in kače," dodaja.

Alergija na beljakovino

"Alergen je beljakovina, ki je v živalskem prhljaju ali izločkih (slina, urin), žival pa ga z lizanjem nanese na dlako. Ker je zelo lahek, se sprošča v zrak, zato ga lahko vdihnemo. Tu se nato zaradi alergijskega vnetja najpogosteje pojavljajo simptomi alergijske bolezni," pojasnjuje Adamičeva.

Simptomi

Med simptomi so najpogostejši kihanje, izcedek iz nosu, solzenje, kašelj in dušenje, na koži pa se lahko pojavi tudi srbeč izpuščaj, podoben koprivnici. Tudi če bi alergen odstranili, se ta, kot nadaljuje sogovornica, v prostoru zadržuje še več mesecev. Na oblekah pa ga lahko prenašamo tudi v prostor, kjer živali ni bilo.

Krtačenje in čiščenje prepustite drugim

Redno kopanje živali, prepovedan vstop v spalnico, odstranitev preprog in zračenje so le nekateri ukrepi za zmanjševanje izpostavljenosti alergenu, svetuje Adamičeva. Alergik naj ne čisti živalskih odpadkov in ne krtači živali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.