Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik spet doma

Foto: Arhiv organizatorja
Foto: Arhiv organizatorja
Se spominjate legendarnih stripov Mikija Mustra in njegovih slavnih junakov Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika? Prav ti se vračajo v Mustrovo rojstno mesto Mursko Soboto. Ob 18. uri se v tamkajšnji Pokrajinski in študijski knjižnici odpira razstava stripov.
Oglej si celoten članek

Miki Muster, ki so ga kot otroka navdušile Disneyjeve animacije, je skoraj brez prestanka risal vse svoje življenje in tudi danes ni nič drugače. Ustvarjati je začel v času, ki je bil stripu, osovraženemu produktu Zahoda, izrazito nenaklonjen. Kljub temu mu je uspelo ustvariti like, ki so temeljni gradniki slovenske popularne kulture.

Slavni protagonisti Zvitorepec, Lakotnik in Trdonja so del dolge tradicije počlovečenih živali, ki so temeljni element basni še iz antičnih časov. Prav žival, ki ji je na podlagi tradicionalno pripisanih lastnosti vdahnjen človeški značaj, je učinkovito sredstvo, ki omogoča identifikacijo bralca z liki in te prelevi v obče veljavne nosilce človeških lastnosti.

V slovenskem prostoru je Miki Muster izjemno pomemben prvoborec stripa, ki je mediju pomagal izboriti določeno spoštovanje in prostor ter tako odpreti pot generacijam mlajših avtorjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.