Magazin > Film & Glasba & TV
190 ogledov

Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik spet doma

Razstava Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik se vračajo domov Arhiv organizatorja
Se spominjate legendarnih stripov Mikija Mustra in njegovih slavnih junakov Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika? Prav ti se vračajo v Mustrovo rojstno mesto Mursko Soboto. Ob 18. uri se v tamkajšnji Pokrajinski in študijski knjižnici odpira razstava stripov.

Miki Muster, ki so ga kot otroka navdušile Disneyjeve animacije, je skoraj brez prestanka risal vse svoje življenje in tudi danes ni nič drugače. Ustvarjati je začel v času, ki je bil stripu, osovraženemu produktu Zahoda, izrazito nenaklonjen. Kljub temu mu je uspelo ustvariti like, ki so temeljni gradniki slovenske popularne kulture.

Slavni protagonisti Zvitorepec, Lakotnik in Trdonja so del dolge tradicije počlovečenih živali, ki so temeljni element basni še iz antičnih časov. Prav žival, ki ji je na podlagi tradicionalno pripisanih lastnosti vdahnjen človeški značaj, je učinkovito sredstvo, ki omogoča identifikacijo bralca z liki in te prelevi v obče veljavne nosilce človeških lastnosti.

V slovenskem prostoru je Miki Muster izjemno pomemben prvoborec stripa, ki je mediju pomagal izboriti določeno spoštovanje in prostor ter tako odpreti pot generacijam mlajših avtorjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.