Banka Sparkasse nezakonito obračunavala obresti, sledi še ena tožba

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Potem, ko je višje sodišče pritrdilo tožbi ZPS iz leta 2017, da je banka Sparkasse kršila dva zakona in neupravičeno obračunavala euribor, zdaj ZPS vlaga še eno tožbo, ker banka očitno ne spoštuje odločbe sodišča.
Oglej si celoten članek

„V primeru Sparkasse, kjer je banka kreditojemalcem obračunavala negativno vrednost obrestne mere euribor, kot da je ta 0 odstotkov, bomo na Zvezi potrošnikov Slovenije vložili kolektivno tožbo potrošnikov. V tem sodnem postopku bodo zajete kreditne pogodbe, v katerih ni klavzule, da se negativni euribor obračuna po vrednosti 0 odstotkov“, so sporočili iz ZPS.

Banke lahko od leta 2015, ko je euribor dosegel negativno vrednost, tega obračunajo kot da je ta nič, le na podlagi klavzule v pogodbi. Če te v pogodbi ni, morajo euribor obračunati po dejanski negativni vrednosti in to odšteti od fiksnega pribitka obrestne mere, ki je določena v pogodbi.  

V začetku aprila je višje sodišče sodbo potrdilo, banki pa naložilo, da v kreditnih potrošniških pogodbah preneha obračunavati negativne referenčne obrestne mere euribor v višini 0 odstotkov. Banka mora upoštevati dejanske negativne vrednosti euribor pri izračunu pogodbene obrestne mere. 

Na ZPS so takoj po razsodbi sodišča banko Sparkasse pozvali k spoštovanju sodbe in hkrati tudi, naj pravilno obračuna pogodbeno obrestno mero za celotno obdobje za nazaj, ko ni upoštevala negativne obrestne mere euribor.

Na ZPS odgovora banke sicer še niso prejeli, jim je pa eden od potrošnikov, ki je komitent banke Sparkasse, sporočil, da ga je ta že obvestila, da mu bodo negativno vrednost euribor obračunali le za obdobje od pravnomočnosti sodbe naprej.

Še ena kolektivna tožba

Zato so se na ZPS odločili za kolektivno uveljavljanje pravic potrošnikov v primeru Sparkasse. „Vse oškodovane potrošnike vabimo, naj se nam pridružijo v kolektivni tožbi.“

V okviru kolektivnega sodnega postopka bodo od banke Sparkasse zahtevali, da vsem kreditojemalcem, ki odplačujejo kredit, preračuna preostanek dolga in temu ustrezne obroke ter za celotno obdobje upošteva dejanski euribor. Zahtevali bodo tudi, da vsem kreditojemalcem, ki so dolg po kreditni pogodbi že odplačali, vrne preplačila.

Prva tožba leta 2017

Tožbo proti Sparkasse je ZPS leta 2017 vložila, ker naj bi banka kršila obligacijski zakonik in zakon o varstvu potrošnikov. Tako so v tožbi zahtevali, da se banki prepove uporabljati takšno prakso v vseh kreditnih pogodbah, ki ne vsebujejo posebne klavzule o ničelni vrednosti euribor. Banka se je na sodbo pritožila, a je višje sodišče njeno pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča.

Odločitev višjega sodišča tako banki prepoveduje nadaljevanje te prakse v primeru tistih pogodb, ki ne vsebujejo pogodbenega določila, ki bi določalo, da se negativna vrednost euribor obračuna v višini 0 odstotkov. Banka mora pri izračunu pogodbene obrestne mere upoštevati dejanske negativne vrednosti euribor.

Banka je to nezakonito prakso izvajala od leta 2015, ko je vrednost euribor postala negativna.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:22 14. April 2022.

    ja no.. mal odprite oči... a se draži zadnje pol leta vse kot noro. a se ? SE! je inflacija …

  • 11:51 14. April 2022.

    Banki vrnila z ženo vse v času corona krize,razen enega kredita ,ki ni tako visok obrok,ne moreš verjet kako so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.