Pod streho > Nepremičnine
14904 ogledov

Sodišče: Banka je nezakonito obračunavala obrestne mere

denar in nepremičnine Profimedia
Od leta 2015 večina bank pri kreditih, tudi stanovanjskih, za negativni euribor obračuna ničelno obrestno mero. Če to v kreditni pogodbi ni napisano, je takšno obračunavanje nezakonito, je odložilo okrožno sodišče.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je leta 2017 na sodišču vložila zahtevek zoper banko Sparkasse, v katerem je zahtevala, naj se ugotovi, da banka krši obligacijski zakonik in zakon o varstvu potrošnikov zaradi neupoštevanja negativnega euriborja ter da je banka dolžna v kreditnih pogodbah nemudoma prenehati s to prakso. 

Okrožno sodišče je zahtevku pritrdilo, saj je presodilo, da je bila praksa banke Sparkasse, ki je pri kreditnih pogodbah, ki ne vsebujejo pogodbenega določila, ki bi določalo, da se negativna vrednost euribor obračuna v višini 0 %, negativno obrestno mero euribor obračunavala kot ničelno, nezakonita.

Po objavljeni prvostopenjski sodbi so v ZPS banko Sparkasse pozvali, naj zaradi spoštovanja etičnih načel poslovanja prostovoljno izpolni sodbo, poleg tega pa naj kreditojemalcem, ki jim je v preteklih letih napačno obračunavala pogodbeno obrestno mero, povrne nastalo razliko, oziroma tistim kreditojemalcem, ki so dolg po kreditni pogodbi že odplačali, vrne preplačilo.

A namesto tega se je banka na sodbo pritožila in vztraja, da kršitev ni bilo, čeprav je v Avstriji že morala izplačati kreditojemalcem razliko zaradi napačnega obračunavanja negativnega euriborja.

Ker je banka vložila pritožbo, se bo sodni postopek nadaljeval na drugi stopnji,  višjem sodišču, so še sporočili iz ZPS.

kredit Stanovanjski krediti Pod streho Mesečni obrok se lahko poveča tudi za 100 evrov in več. Se splača tvegati?
 
Komentarjev 2
  • Rita_Rossignol 09:41 10.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar drecos
    drecos 11:41 09.avgust 2021.

    prokleti oderuhi