Cene nekaterih energentov enake kot med epidemijo, drugi se že dražijo

Foto: Profimedia
Preverili smo cene najbolj pogostih energentov za ogrevanje pri nas in jih primerjali s cenami med epidemijo in tik potem, ko jo je vlada preklicala. Nekateri se že dražijo.
Oglej si celoten članek

Na splošno so cene energentov v prvih štirih mesecih letos padle zaradi krize oziroma popolne zaustavitve življenja, ki jo je povzročila pandemija Covid-19. Najprej so marca padle cene nafte na svetovnem trgu in sicer za 40 odstotkov. To pa je vplivalo tudi na cene drugih energentov pri nas. Pocenili so se tako kurilno olje kot zemeljski plin, elektrika in lesna biomasa. 

Kurilno olje se draži

Cena kurilnega olja je padla za približno 30 odstotkov, in aprila znašala približno 0,70 evra za liter. Konec junija je bila že višja in sicer je narasla na 0,787 evra. Cena je veljala za naročilo od 1000 do 2000 litrov, brez dostave. Zdaj je še višja, liter kurilnega olja stane od 0,815 do 0,817 evra.  Foto: Profimedia Kurilno olje Tisti, ki so ta energent kupili v času, ko je vlada epidemija, torej po ceni 0,70 evra, so za 2000 litrov plačali približno 1400 evrov, kar je 600 evrov manj kot lani. Če kurilno olje kupujete zdaj, pa bo za enako količino treba odšteti že 230 evrov več. Glede na izkušnje iz preteklih let lahko pričakujemo, da cena septembra in oktobra, ko je skrajni čas, da se napolnijo cisterne, še nekoliko višja, verjetnost, da bi dosegla ceno iz predkriznih časov, ko je bilo treba za en liter odšteti en evro in celo več, pa je majhna. 

Cena elektrike enaka kot pred krizo

V času epidemije se je za nekaj več kot tretjino znižala tudi električne energije za gospodinjstva in male poslovne odjemalce. Poleg tega je vlada sprejela odlok, po katerem od konca maja ni bilo treba plačevati prispevka za proizvodnjo iz obnovljivih virov in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike v soproizvodnji, Agencija za energijo pa je za to obdobje ukinila dodatek za obračunsko moč. Nekateri ponudniki so za pet do 15 odstotkov znižali tudi ceno kilovatne ure električne energije. 

Foto: Pinterest Električno talno ogrevanje Junija pa so se stvari vrnile v stare tirnice, ponovno smo začeli plačevati polne račune za elektriko. Primerjava cen elektrike na kilovatno uro od junija do zdaj, pa pokaže, da se električna energija v tem času ni podražila. Po rednih cenikih so cene pri večini dobaviteljev ostale enake, za enotarifno merjenje se začnejo pri  0,058 evra in sežejo do 0,079 evra. Odjemalci pa lahko ves čas izbiramo med različnimi popusti in akcijami, ki jih dobavitelji priznajo na redne cene. 

V prihodnje bo cena elektrike odvisna od razmer, ki jih narekuje korona, pa tudi od gospodarske rasti in politike držav članic EU pri doseganju ciljev na področju obnovljivih virov in razogljičenja ter od cene emisijskih kuponov.

Foto: Profimedia Ogrevanje zemeljski plin Cene zemeljskega plina konstantne

V Sloveniji se 13 odstotkov gospodinjstev ogreva na zemeljski plin. Tudi nekaj ponudnikov tega, se je med epidemijo odločilo, da za gospodinjstva in male poslovne odjemalce ceno iz rednega cenika znižajo za 10 do 30 odstotkov. Junija so se cene vrnile v stare tirnice in takšne so ostale vse do zdaj. Razlike v cenah za kilovatno uro energije iz zemeljske plina so med dobavitelji manjše kot pri elektrike. Gibajo se nekje med 0,0269 do 0,0293 evra za kilovatno uro. 

Cene pelet in drv je nehvaležno primerjati, saj je ponudba velika, tako različnih domačih in tujih proizvajalcev kot distributerjev. Poleg tega se izdelki med seboj precej razlikujejo, v osnovi po oznaki kakovostnega razreda, pa tudi po kurilni vrednosti in drugih parametrih. 

Cene energentov Razmerja cen so se spremenila, letos je najcenejši …

Peleti za zdaj cenejši kot lani in dražji kot med epidemijo

Na ceno predvsem pri peletih vpliva količina letne proizvodnje, povpraševanje, ki se iz leta v leto povečuje in sezona. Praviloma so peleti po zaključkiu ogrevalne sezone in poleti cenejši kot jeseni in pozimi. Tako lahko primerjamo le cene enakih pelet, kupljenih v približno enekem letnem česu. Lani junija smo tako pri nas doma paleto pelet nemškega proizvajalca, s prevozom vred plačali 300 evrov, letos smo enake plete, a pri drugem distributerju plačali precej manj, le 268 evrov za paleto.

Foto: True value paint Peleti  Primerjava cen enakih pelet junija in zdaj, ki smo jo naredili med štirimi dobavitelji, pa pokaže, da je pri treh cena ostala enaka, le eden izmed njih je pelete podražil iz 280 na 300 evrov. V povperčju je cene pelet kakovostnega razreda A1 okrog 280 do 300 evrov brez prevoza. Lani tak čas je bila od pet do deset odstotkov višja. 

Tudi drva so cenejša

Cena nafte na ceno drv ne vpliva tako kot na ceno kurilnega olja in posledično tudi zemeljskega plina. Odvisna je zgolj od ponudbe in povpraševanja. Trenutno so bukova drva, po višjih cenah zadnjih treh let, letos cenejša. Za prostorninski meter na 33 centimetrov narezanih drv brez prevoza, je tudi pri večjih trgovcih treba plačati od 60 do 65 evrov, kar je 15 do 20 odstotkov manj. V preteklih letih je bila cena od 75 evrov navzgor. Metrska drva pa lahko dobimo že za 50 ali 55 evrov na prostorninski meter. 

Foto: Profimedia Drva

Cene so se tako vrnile na raven poleti 2017, preden je leto kasneje sledil precejšen skok, saj so se bukova drva (narezana na en meter) v povprečju podražila na 65 evrov za prostorninski meter.

Kurite z drvmi? Takole trgovci goljufajo kupce

Več o gradnji, obnovi in energiji najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.