Deset pokrovnih rastlin, ki bodo zatrle ves plevel in polepšale vrtne poti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Deset pokrovnih rastlin, ki ne zahtevajo veliko nege.
Oglej si celoten članek

Iščete način, kako popestriti svoje gredice, dvorišče ali pešpoti? Dobra rešitev so pokrovne rastline, ki zahtevajo malo vzdrževanja, preprečujejo pa, da bi se razrastel plevel. Lahko gre za grmovnice, vrtnice, trajnice, plezalke, trave ali praproti, nekatere so trajnice, druge enoletnice.

Izbrali smo najbolj zanimive in enostavne za vzgojo.

1. Grobeljnik

Grobeljnik je popolna rastlina za zapolnitev morebitnih vrzeli. Zaradi svoje odpornosti na vročino in sušo bo uspevala ne glede na podnebni tip, poleg tega pa cvetovi omamno dišijo po medu.

Foto: Profimedia Grobeljnik

2. Sedum spurium zmajeva kri - homulica

Ta mesnata rastlina se hitro razraste in prenese tako vročino kot tudi mraz. Listi se jeseni obarvajo v močno rdečo barvo, razveseli pa nas tudi z rdečimi cvetovi.

Foto: Profimedia Sedum spirium

3. Delosperma

Ta pritlikava trajnica se hitro razraste in s svojimi mesnatimi listi ustvari pravo preprogo, visoko le nekaj centimetrov. Je odporna proti suši, cveti pa vse od junija do oktobra. Cvetovi so majhni, lahko beli, vijolični ali rumeni.

Foto: Profimedia Delosperma

4. Netresk

Netresk velja za odlično pokrovno rastlino, ki se hitro razrašča. Odlično uspeva na soncu in v suši, za povrh pa nas razveseli še s čudovitimi rožnatimi cvetovi. Gre za užitno rastlino, iz katere lahko pripravimo napitek - uporablja se ga podobno kot aloe vero. 

Foto: Profimedia Netresk

5. Vijolica

Trajnica z majhnimi vijoličnimi cvetovi velja za znanilko pomladi, poleg tega so njeni cvetovi, ki jih lahko občudujemo od junija do konca septembra, užitni. Ustrezata ji sončna ali polsenčna lega.

Foto: Profimedia Vijolice

6. Korziška meta

Njeni drobni listki in cvetovi bodo zagotovo popestrili vaše dvorišče in vrtne poti. Ustreza ji predvsem senca, a prenese tudi nekaj popoldanskega sonca. 

Foto: Profimedia Korziška meta

7. Miniaturni medeninasti gumbi - leptinella gruveri

Leptinella gruveri je prožna rastlina, ki prenese le jutranje sonce. Ima drobne, praproti podobne liste in pomladi cveti z zeleno-zlatimi cvetovi. 

Foto: Pinterest Leptinella gruveri 8. Binkoštni nagelj 

Dianthus gratianopolitanus ali binkoštni nagelj je rastlina z modrozelenimi listi in vonjem po nageljnovih žbicah. Ta trajnica raste zelo gosto in napravi blazinice, cveti pa posamično, na steblih.

Foto: Profimedia Binkoštni nagelj

9. Isotoma fluviatilis

Manj poznana rastlina, ki pa je relativno enostavna za gojenje, pomladi zacveti z bledo modrimi cvetovi, ki jih lahko občudujemo vse do jeseni. Odlično bo uspevala na sončni ali polsenčni legi.

Foto: Profimedia Isotoma fluviatilis

10. Pokrovni timijan

Z dišečimi cvetovi nas bo razvajal le julija in avgusta, zahteva pa sončno ali polsenčno lego in bolj suho zemljo. Gre za trajnico, ki se odlično obnese kot pokrovna rastlina in prenaša tudi daljšo sončno pripeko.

Foto: Profimedia Pokrovni timijan dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.