Pod streho > Na vrtu
38955 ogledov

Deset pokrovnih rastlin, ki bodo zatrle ves plevel in polepšale vrtne poti

Delosperma Profimedia
Deset pokrovnih rastlin, ki ne zahtevajo veliko nege.

Iščete način, kako popestriti svoje gredice, dvorišče ali pešpoti? Dobra rešitev so pokrovne rastline, ki zahtevajo malo vzdrževanja, preprečujejo pa, da bi se razrastel plevel. Lahko gre za grmovnice, vrtnice, trajnice, plezalke, trave ali praproti, nekatere so trajnice, druge enoletnice.

Izbrali smo najbolj zanimive in enostavne za vzgojo.

1. Grobeljnik

Grobeljnik je popolna rastlina za zapolnitev morebitnih vrzeli. Zaradi svoje odpornosti na vročino in sušo bo uspevala ne glede na podnebni tip, poleg tega pa cvetovi omamno dišijo po medu.

Grobeljnik | Avtor: Profimedia Profimedia

2. Sedum spurium zmajeva kri - homulica

Ta mesnata rastlina se hitro razraste in prenese tako vročino kot tudi mraz. Listi se jeseni obarvajo v močno rdečo barvo, razveseli pa nas tudi z rdečimi cvetovi.

Sedum spirium | Avtor: Profimedia Profimedia

3. Delosperma

Ta pritlikava trajnica se hitro razraste in s svojimi mesnatimi listi ustvari pravo preprogo, visoko le nekaj centimetrov. Je odporna proti suši, cveti pa vse od junija do oktobra. Cvetovi so majhni, lahko beli, vijolični ali rumeni.

Delosperma | Avtor: Profimedia Profimedia

4. Netresk

Netresk velja za odlično pokrovno rastlino, ki se hitro razrašča. Odlično uspeva na soncu in v suši, za povrh pa nas razveseli še s čudovitimi rožnatimi cvetovi. Gre za užitno rastlino, iz katere lahko pripravimo napitek - uporablja se ga podobno kot aloe vero. 

Netresk | Avtor: Profimedia Profimedia

5. Vijolica

Trajnica z majhnimi vijoličnimi cvetovi velja za znanilko pomladi, poleg tega so njeni cvetovi, ki jih lahko občudujemo od junija do konca septembra, užitni. Ustrezata ji sončna ali polsenčna lega.

Vijolice | Avtor: Profimedia Profimedia

6. Korziška meta

Njeni drobni listki in cvetovi bodo zagotovo popestrili vaše dvorišče in vrtne poti. Ustreza ji predvsem senca, a prenese tudi nekaj popoldanskega sonca. 

Korziška meta | Avtor: Profimedia Profimedia

7. Miniaturni medeninasti gumbi - leptinella gruveri

Leptinella gruveri je prožna rastlina, ki prenese le jutranje sonce. Ima drobne, praproti podobne liste in pomladi cveti z zeleno-zlatimi cvetovi. 

Leptinella gruveri | Avtor: Pinterest Pinterest
8. Binkoštni nagelj 

Dianthus gratianopolitanus ali binkoštni nagelj je rastlina z modrozelenimi listi in vonjem po nageljnovih žbicah. Ta trajnica raste zelo gosto in napravi blazinice, cveti pa posamično, na steblih.

Binkoštni nagelj | Avtor: Profimedia Profimedia

9. Isotoma fluviatilis

Manj poznana rastlina, ki pa je relativno enostavna za gojenje, pomladi zacveti z bledo modrimi cvetovi, ki jih lahko občudujemo vse do jeseni. Odlično bo uspevala na sončni ali polsenčni legi.

Isotoma fluviatilis | Avtor: Profimedia Profimedia

10. Pokrovni timijan

Z dišečimi cvetovi nas bo razvajal le julija in avgusta, zahteva pa sončno ali polsenčno lego in bolj suho zemljo. Gre za trajnico, ki se odlično obnese kot pokrovna rastlina in prenaša tudi daljšo sončno pripeko.

Pokrovni timijan | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.