Kako barvati pirhe in usedlino porabiti za vrt

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pred nami je velika noč in pirhe lahko pobarvate tudi s kavo. Če vas zanima kako, berite naprej.
Oglej si celoten članek

Barvanje pirhov v kavi je precej preprost postopek. Najprej morate skuhati močnejšo turško kavo. Ko imate pripravljeno kavo, jo prelijte v globok kozarec ali posodo. Nato dodajte nekaj kapljic kisa ali limoninega soka, kar bo pomagalo pri boljšem vpijanju barve.

V naslednjem koraku pripravite trakove iz bombažne gaze ali blaga, ki jih boste ovili okrog vsakega predhodno kuhanega pirha, da se barva enakomerno razporedi. Trakove namočite v kavo in jih stisnite, da odstranite odvečno tekočino. Nato ovijte vsako trdo kuhano jajce s trakovi in jih zavežite, da ostanejo na mestu.

Pirhe lahko položite nazaj v kavo in pustite, da se barvajo. Čas barvanja je odvisen od želenega odtenka, običajno zadostuje od 10 do 15 minut. Ko so pirhi obarvani, jih vzemite iz kave in odstranite trakove. Pirhe lahko sperete pod tekočo vodo, da odstranite odvečno barvo in posušite s papirnatimi brisačami. Tako boste dobili čudovite pirhe v kavi, za praznovanje velike noči.

Kako uporabiti kavno usedlino?

Ob barvanju pirhov in tudi vsakdanjem kuhanju kave ostane veliko kavne usedline, ki jo lahko s pridom uporabimo na vrtu. Kompostiranje kavnih zrn je okolju prijazen in trajnosten način za uporabo odpadnega materiala, ki bi sicer končal na odlagališču.

 

Namesto, da bi kavna usedlina postala odpadek, jo lahko uporabimo kot dragocen vir hranil za rastline in vrtno zemljo. Kavna usedlina vsebuje veliko količino dušika, ki lahko pomaga izboljšati kakovost komposta. Kompostiramo lahko tudi uporabljene kavne filtre.

Foto: Profimedia kava

Kava kot gnojilo

Kavna usedlina, ki se uporablja za vrtnarjenje, ni omejena le na kompostiranje. Veliko vrtnarjev se odločij, da kavno usedlino neposredno uporabijo kot gnojilo na zemlji. Čeprav kavna usedlina dodaja v kompost dušik, ga v tla ne bo takoj sprostila.

Uporaba kavne usedline kot gnojilo ponuja dodatne prednosti, saj dodaja organske snovi v tla, kar izboljša drenažo, zadrževanje vlage in zračenje tal. Poleg tega bo kavna usedlina pomagala tudi mikroorganizmom, ki so koristni za rastline, in privabila deževnike.

Foto: Profimedia kompost

Kavna usedlina za uravnavanje pH

Veliko vrtnarjev verjame, da kavna usedlina znižuje pH tal, kar je koristno za kisloljubne rastline, kot so azaleje, hortenzije, borovnice in lilije. Vendar pa to velja le za neoprano kavno usedlino. Sveža kavna usedlina ima kisel pH. Uporabljena kavna usedlina pa je nevtralna.

Če sperete uporabljeno kavno usedlino, bo imela skoraj nevtralen pH 6,5 in ne bo vplivala na kislost tal. Če želite uporabiti kavno usedlino kot gnojilo, jo enostavno vmešajte v zemljo okoli rastlin. Tudi ostanki razredčene kave se lahko dobro obnesejo kot gnojilo.

Za odganjanje škodljivcev

Kavna usedlina se lahko uporablja tudi za odganjanje polžev. Kofein v kavni usedlini negativno vpliva na škodljivce, zato se izogibajo zemlji, ki vsebuje kavno usedlino. Je tudi sredstvo za odganjanje mačk in preprečuje, da bi vaše cvetlične in zelenjavne gredice služile kot stranišče za mačke. Če uporabljate kompostnik s košem za črve, lahko kavno usedlino uporabite tudi kot hrano zanje.

Kavna usedlina je odličen pripomoček za vrtnarjenje. Ne glede na to, ali jo uporabljate za kompostiranje ali pa neposredno na vrtu, boste ugotovili, da lahko kava vašemu vrtu prinese veliko spodbudo, tako kot vam.

Pod streho Vrtnarske bližnjice, s katerimi prihranimo na času, denarju in trudu

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.