Pod streho > Na vrtu
10678 ogledov

Vrtnarske bližnjice, s katerimi prihranimo na času, denarju in trudu

Vrt, jesen, vrtnarjenje, kmetovanje Profimedia
Vrtnarjenje bo s temi nasveti le še užitek.

Za vas smo pripravili nasvete za vrtnarjenje, s katerimi boste prihranili čas in denar, tako da boste lahko prav zares uživali v čudovitem zelenem zatočišču, ki ste si ga ustvarili na svojem dvorišču.

Zelenjavo imejte na očeh

Posadite zelenjavo in zelišča zraven ali v bližini zadnjih vrat. Ker jih boste pogosteje videli, se boste tudi spomnili, da jih zalijete. Prav tako boste imeli zelenjavo vedno pri roki, kadar boste pripravljali večerjo.

Uporabite dobro prst

Delajte s kompostom, gnojem ali posušenim šotnim mahom za gredice, bogate s hranili. Tovrstna prst je lažja, prepustna, omogoča enostavno pletje ter pomaga koreninam, da se hitreje razvijejo.

vrtnarjenje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Zmanjšajte velikost trate

Eden najboljših nasvetov, ki vam jih lahko ponudijo vrtnarji, je, da zmanjšate velikost trate. Presenečeni boste, koliko časa boste prihranili pri vzdrževanju trate, če jo preprosto le zmanjšajte. Kombinirajte drevesa, grmičevje in okrasne zastirke, da oblikujete privlačne otoške gredice, ki ne potrebujejo vzdrževanja.

Imejte vrtno orodje pri roki

Rezervni komplet ročnega orodja in vrtne vrvice pospravite v nepremočljivo posodo na vašem vrtu. Tako vam ne bo treba takoj hiteti v garažo ali lopo, kadar boste opazili plevel, zlomljene vrtnice ali steblo, ki ga je treba privezati.

Igrajte se v dežju

Ni boljšega trenutka za obisk vrtnega centra kot v hladnem času. V centrih je takrat manj gneče, vrste so krajše in osebje ima več časa, da vam odgovori na vsa vprašanja. Ko dež poneha, pojdite ven in populite plevel. Takrat lahko iz mokre zemlje zlahka izpulite tudi globoko ukoreninjen regrat.

Pametneje uporabljajte gnojilo

Negujte vrtove z gnojili, ki imajo časovno sproščanje, saj tako dlje časa hranijo vrt. Tako ne bo treba pogosto gojiti.

gnojenje | Avtor: Profimedia Profimedia
Imejte vrt v loncih

Kadar pod drevesi ali ob ograjah ničesar ne zraste, si zgradite vrt iz več loncev. V primerno velike posode posadite sencoljubne trajnice in kompaktne grmovnice. Lonce postavite na stojala v različnih višinah. Lahko pa uporabite tudi zelene lončke, ki se zlijejo z ozadjem in ne bodo tekmovali z rožami.

Zimzelene rastline obrežite kasneje v sezoni

Počakajte z obrezovanjem zimzelenih rastlin, kot so tise in pušpan, dokler ne zrastejo do konca. Tako jih boste morali naslednjič obrezati šele naslednje leto.

Vrtu dodajte svežo zastirko

Vsako leto dodajte svojemu vrtu svežo zastirko. Pet ali sedem centimetrov debeli sloj zastirke preprečuje kalitev plevela in pomaga zemlji zadrževati vodo, zaradi česar boste nato tudi redkeje pleli in zalivali.

Nasveti za hoste

Razdelite in presadite hoste takoj, ko opazite, da se konice listov prebijajo skozi tla. Ker stebla in listi takrat še niso razviti, boste lažje prerezali korenino z nazobčanim nožem. Posajeni oddelki se bodo tako lepo olistali na svojih novih mestih. Popolnoma olistane hoste lahko tudi razdelite in premaknete, vendar boste verjetno med tem polomili liste in stebla.

Poglejte, kaj uspeva na sosedovem vrtu

Med vožnjo ali sprehodom po soseski se malo ozrite naokoli in si zapomnite zanimive rastline ali kombinacije teh. Zapišite si jih in pojdite s seznamom v vrtni center, saj boste tako prihranili čas pri izbiri rastlin.

zelenjavni vrt | Avtor: Profimedia Profimedia
Razmislite o barvastem vrtnarskem orodju

Za iskanje pozabljenega vrtnarskega orodja tako ne boste porabili niti sekunde več. Kupite gladilke, kultivatorje, vile in obrezovalnike v živo rdeči ali oranžni barvi, da jih boste lahko hitreje opazili med zelenjem.

Vzdržujte svoje vrtnarsko orodje

Poskrbite, da je vaše orodje čisto in ostro, saj bo tako zdržalo dlje časa in posledično tudi bolje delovalo. Uporabljajte ergonomična orodja ter podloge za kolena, da sprostite pritisk na vaše sklepe. Neboleča telesa prav tako bolj učinkovito delajo.

Popišite svoj vrt

Naredite tekoči seznam na novo dodanih rastlin in mest, kjer so posajene. Tako si boste lažje zapomnili, kaj ste kje posadili, kar bo preprečilo nenamerno pletje. Prav tako shranite oznake za trajne rastline in jih dajte k svoji najljubši vrtnarski knjigi, saj bodo tako vsi vaši vrtnarski nasveti in informacije o sajenju na enem mestu.

Vložite v domače rastline

Kupite izboljšane sorte rastlin in trav, ki so domorodne v vaši regiji. Uspevale bodo z zelo malo nege in bodo verjetno najlepše rastline na vašem vrtu.

Vrtnarjenje | Avtor: Profimedia Profimedia
Skopljite enkrat, posadite več

Kadar se lotite sajenja, je najlažje, da skopljete eno veliko sadilno luknjo, namesto številnih manjših lukenj. Pri tem se morate samo prepričati, da je luknja dovolj velika za vse čebulice ali rastline, tako da se izognete natrpanosti.

Bodite pripravljeni

Na začetku sezone si kupite dovolj vrtnarskih zalog, kot so vrtnarska vrvica, gumice, rokavice, vrtne podpore, oznake in vreče komposta, tako da ne rabite ves čas hiteti v vrtnarske centre.

Naj rastline naredijo svoje

Izberite vrste rastlin, ki se zlahka same sejejo, kot so koridalis, škrjanec in škrlatni iglavec. Uporabite tudi rastline, ki se hitro naturalizirajo, kot so narcise in enodnevnice ter tako poceni zapolnite meje.

Pojdite na ogled svojega vrta

Vsak dan se sprehodite skozi vaš vrt in preglejte rastline, če imajo slučajno škodljivce in bolezni. Prej kot opazite to težavo, prej lahko kurativno ukrepate, kar pomeni manj dela kasneje.

rastlina, narava Lončnice Pod streho Rešitev za ovenele rastline: Potrebujete le vžigalice in bakrene kovance sadike Na vrtu Pod streho Domače sadike: Zdaj je čas za vzgojo plodovk
Komentarjev 1
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 17:28 25.marec 2023.

    Bog pomagaj in Marija....Tole je pisal sigurno nekdo, ki ima ves vrt na balkonu sedmega nadstropja mestne stolpnice...