Pasivne in lične, te lahko postavimo tudi pri nas

Foto: thetinyhousing.co Mini hiša Foto: thetinyhousing.co Mini hiša Foto: thetinyhousing.co Mini hiša Foto: thetinyhousing.co Mini hiša Foto: thetinyhousing.co Mini hiša Foto: hosekra.com Mini hiša Foto: hosekra.com Mini hiša Foto: hosekra.com Mini hiša Foto: hosekra.com Mini hiša Foto: hona.si Mini hiša Foto: hona.si Mini hiša Foto: vitolina-homes.com Mini hiša Foto: vitolina-homes.com Mini hiša Foto: vitolina-homes.com Mini hiša
Tudi v Sloveniji je vse več ponudbe mini bivalnih hiš, ki lahko postanejo tudi stalno prebivališče.
Oglej si celoten članek

Bivanje v mini hišah, v tujini jim pravijo „tiny house“ je po svetu vse bolj razširjeno. Iz ZDA in Nove Zelandije, se je razširilo v Veliko Britanijo in na Nizozemsko, pa v Nemčijo. 

Mini hiša iz lesa in plute

Na Otoku je denimo ta hip pravi hit mini hiša Natura, ki združuje unikaten dizajn in energijsko učinkovitost, trajnost in udobnost bivanja. Hišica je povsem samozadostna, za vso potrebo energijo namreč skrbi eno- ali trikilovatna sončna elektrarna na strehi. Kupci pa se lahko odločijo tudi za kamin na pelete, ki je povezan s talnim gretjem, ki ogreva hišico in sanitarno vodo.

Foto: thetinyhousing.co Poraba energije je izjemno majhna zaradi malo kvadratov, ki jih je treba greti, poleg tega pa je hišica izdatno toplotno izolirana. Narejena je iz lesa in na zunanji strani oblečena v izolacijske plošče iz plute, ki so dober toplotni izolator, hkrati pa zaradi svoje sestave izjemno paroprepustne, tako da mini hiša tudi „diha“. Stene, tla in strop so izolirani z mineralno volno in ektrudiranim polistirenom. 

Proizvajalec je seveda poskrbel za po meri izdelano, zelo premišljeno notranjo opremo in energijsko učinkovite gospodinjske aparate, ki zagotavljajo vse, kar stanovalec v tej majhni hiši potrebuje. Izkoriščen je vsak kotiček, tako da je dovolj tudi prostora za shranjevanje.

Foto: thetinyhousing.co Za 17 kvadratnih metrov veliko hiško z galerijo v nadstropju, kjer je urejena spalnica, in vso opremo, torej na ključ, je začetna cena nekaj več kot 55.000 evrov. Vendar za zdaj hišice prodajajo le na Otoku. 

Pogledali smo, ali kaj podobnega lahko kupimo tudi pri nas. Ponudbe je vedno več, tako da lahko izbiramo med zelo ličnimi, tudi pasivnimi hiškami, ki niso namenjene zgolj počitnikovanju ali kot vikendi.

Hiške, primerne za bivanje celo leto 

Mobilne hiške na primer izdelujejo v Hosekri. Grajene so po principu pasivnih hiš, z lesenim skeletom in toplotno izolacijo. Za stalno bivanje izdelujejo hiške z debelejšimi in toplotno bolj izoliranimi stenami, opremijo jih tudi z električno in vodovodno napeljavo, lahko se odločimo tudi za električno talno ogrevanje. Tudi te hiške so lahko opremljene, standardno ali po naročilu, lahko pa za opremo poskrbimo sami.  

Foto: hosekra.com Izbiramo lahko med različnimi modeli, velikostmi (od 20 do 50 kvadratnih metrov) in tlorisnimi zasnovami. Od neštetega in opremljenosti pa so odvisne tudi cene. Začnejo se že pri 11.000 evrih in sežejo vse do 25.000, če govorimo o neopremljenih ali standardno opremljenih hiškah. 

Dizajnerske mini hiše

Prihodnost bivanja v mini hišah vidijo tudi v podjetju Höna Mobile House, kjer izdelujejo dizajnerske, precej drzne hiške. Zasnovane so kot narobe obrnjeni trapezi, ki jih popolnoma lahko prilagodijo željam kupca. 

Foto: hona.si Konstrukcija hišk je lesena, toplotno izolirane pa so s stekleno volno, vgradijo jim lahko tudi trislojno zasteklitev. Kupec lahko izbira med različnimi fasadami, te so lahko lesene, plastične ali klasične. Stene so debele kar 35 centimetrov, zato je hiška za bivanje primerna celo leto, v vseh vremenskih razmerah. Notranja oprema je izdelana po meri in iz naravnih materialov, tako združuje uporabnost in trajnost. V osnovni ponudbi so trije tipi bivalnih hišk, velikih od 45 do nekaj čet 70 kvadratnih metrov. 

Lasten dom Mini hiše: Najprej so sanje, potem sledi realnost zakonodaje

Energijsko varčne, opremljene s toplotno črpalko

Še ene zanimive, lične in premišljeno zasnovane hiške smo našli. Vitolina hiške izdelujejo v Prevaljah, velike so od 24 do 48 kvadratnih metrov, narejene iz pocinkane jeklene konstrukcije, toplotno izolirane in na zunanji strani deloma oblečene v les. Opremljene so s toplotno črpalko, ki hiško poleti hladi, pozimi pa ogreva. Vsa notranja in zunanja vrata in panoramska stekla so drsna, da je izkoristek prostora kar se da največji. 

Foto: vitolina-homes.com

Oprema hišk je izdelana po meri, lahko tudi po željah kupca. V njih pa lahko bivamo celo leto, saj so pripravljene na vse vremenske razmere. 

Birokracija je lahko trd oreh

Ponudbe mini hiš je v Sloveniji vse več, za zdaj se zanje večinoma odločajo tisti, ki jih uporabljajo kot vikende oziroma počitniške objekte, glede na razvoj tehnologije, kakovost izdelave in energijsko varčnost, pa so ti mini objekti lahko tudi dom. Vendar se lahko nekoliko zaplete pri birokraciji. Objekt, v katerem želimo prijaviti stalno prebivališče, mora imeti gradbeno dovoljenje, biti vpisan v kataster stavb in imeti hišno številko. Da bi vse to lahko dobili, pa je treba najprej na občini, v kateri nameravamo mini hišo postaviti, preveriti, ali je to sploh dovoljeno, pa čeprav bo stala na zazidljivi parceli. O tem smo že pisali.

Zabojniki Smo Slovenci pripravljeni bivati v zabojnikih?

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.