Pod streho
11574 ogledov

Smo Slovenci pripravljeni bivati v zabojnikih?

Bivalni zabojnik
1/14
containerco
Zabojniki so v trendu. Povsod po svetu, predvsem pa v ZDA. Pri nas jih lahko preštejemo na prste ene roke.

Zabojniki so kot ena od relativno poceni rešitev bivanja vse bolj razširjeni in priljubljeni, povsod po svetu, tudi v Evropi. Kljub prednostim, ki jih imajo, pa pri nas še nekako niso prodrli v zavest graditeljev in niso dobro sprejeti. Zanje se odločijo le redki. Še vedno je zakoreninjeno  prepričanje, da je edina prava hiša zidana, saj ima marsikdo pomisleke že pri sodobnih montažnih hišah, kaj šele pri domovih, narejenih iz zabojnikov. 

Po svetu se zanje odločajo predvsem mladi, saj tako hitro in s precej manj denarja, kot ga je potrebno za gradnjo klasične hiše ali nakup stanovanja, pridejo do svojega prvega doma. Pogosto pa si jih omislijo tudi upokojeni pari, saj si v njih lahko poceni uredijo prijetno, majhno bivališče.

Bivalni zabojnik | Avtor: jetsongreen jetsongreen
Poleg cene je njihova prednost tudi modularnost, kar pomeni, da lahko k začetnemu enemu ali dvema, med seboj povezanima zabojnikoma, po potrebi dodamo še tretjega, četrtega. Zlagamo jih lahko na različne načine, glede na to, kako raste družina in se spreminjajo bivalne in tudi delovne potrebe. 

Pri postavljanju doma iz zabojnikov lahko uberemo dve poti. Poiščemo in kupimo lahko stare, odslužene ladijske oziroma tovorne zabojnike, ki jih preuredimo v bivališče. 

Druga pot pa je nekoliko dražja, a bolj elegantna. Kupimo lahko nove, prav za bivanje narejene zabojnike. Nekaj proizvajalcev in ponudnikov je tudi že pri nas, čeprav večinoma izdelujejo zabojnike, ki so namenjeni za počitniška bivališča. 

Pa vendar lahko iz njih postavimo tudi dom. Sodobni zabojniki imajo večje steklene površine s dvo- ali tri-slojno zasteklitvijo, proizvajalci mislijo tudi na njihovo energijsko učinkovitost, tako da so toplotno izolirani, obloženi so lahko z različnimi zaključnimi fasadnimi sloji. 

Bivalni zabojnik | Avtor: digitaltrends digitaltrends
Če v postavljanje vključimo še arhitekta, lahko iz njih nastane prav všečen dom iz zabojnikov, ki po videzu spominja na montažne hiše. 

Res pa je, da si marsikdo postavitev doma iz zabojnika predstavlja preveč preprosto. Ko ugotovi, da tudi za tovrstno gradnjo potrebuje gradbeno dovoljenje in zazidljivo parcelo ter plačane komunalne prispevke, navdušenje lahko hitro mine. Zakonodaja določa, da za stanovanjski objekt s površino do 25 kvadratnih metrov potrebujemo gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte, če so ti večji, pa je treba dobiti klasično gradbeno dovoljenje, tako kot za vsako drugo hišo. Kar pomeni, da moramo tudi za dom iz zabojnikov čez vse postopke, ki jih predpisuje gradbeni zakon.

Druga ovira pri postavljanju doma iz zabojnikov pa so lahko občinski prostorski akti. Ti namreč določajo, kaj se na katerem območju lahko gradi. Če predvidevajo, da mora hiša imeti na primer dvokapno streho, to pomeni, da jo je treba postaviti tudi na zabojnik. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice