Država je obljubila denar, a ga še dolgo ne boste videli

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Spodbud za naložbe v samooskrbne sončne elektrarne trenutno ni. Kdaj bodo ponovno na voljo, ni znano. Minister Jernej Vrtovec je 14. marca sicer poudaril, da je objava novega razpisa vprašanje le nekaj dni.
Oglej si celoten članek

Pred časom je odjeknila novica, da je Eko sklad zaprl javni poziv za nepovratne spodbude za samooskrbne sončne elektrarne, ker je zmanjkalo denarja. Takoj so se odzvali na ministrstvu za infrastrukturo in pojasnili, da bodo poiskali dodatna sredstva. „Glede na trenutni interes in zaradi želje po še dodatnem pospeševanju zelene transformacije in zastavljenih ciljev na področju obnovljivih virov energije, bomo zagotovili dodatna finančna sredstva za nadaljnjo uvajanje naprav za samooskrbo z električno energijo. Eko sklad v kratkem objavil nov javni razpis.“

Minister: Samo vprašanje dni je

Minister Jernej Vrtovec je 14. marca na seji državnega zbora celo poudaril, da je le vprašanje dni, ko bodo nova sredstva spet na voljo in objavljen nov razpis Eko sklada. „Za zadostitev vseh potreb dosedanjega javnega razpisa se glede na veliko število prispelih vlog potrebuje vsaj 15 milijonov evrov.“

Eko sklad je v prvih treh mesecih prejel približno 9000 vlog. Če bi bile vse popolne, bi za subvencije potrebovali približno 19 milijonov evrov. 

V zadnjem, zdaj že zaključenem pozivu, je bilo na voljo tri milijone nepovratnih sredstev, kot pravijo na skladu, pa jim bodo letos dodali še predvidena sredstva iz Poslovnega in finančnega načrta za 2022.  

 

Lani razdelili skoraj 12 milijonov evrov

Glede na povprečno višino subvencije, ki je 2100 evrov na posamezno naložbo, tri milijone evrov zadostuje za 1428 naložb oziroma sončnih elektrarn. Vendar to niti ni pomembno, saj kot pravi direktorica Eko sklada Mojca Vendramin, „je vsaka prejeta vloga, ki je popolna, upravičena do prejema spodbude; ne gre za razpis pač pa poziv.“

Vprašanje pa je, zakaj je vlada za subvencijo samooskrbnih sončnih elektrarn namenila le tri milijone evrov, če so samo lani prejeli 10.000 vlog. Lani so tako izplačali 11,78 milijona evrov subvencij za 5306 sončnih elektrarn, kar je skoraj dvakrat toliko kot leta 2020, ko so izplačali 6,53 milijona evrov za 3148 sončnih elektrarn. 

Obvestilo Eko sklada Šok za tisoče Slovencev, ki so letos želeli postaviti sončno elektrarno

Za obdelavo vlog potrebujejo eno leto

Večji del manjkajočih sredstev naj bi pristojni zagotovili iz podnebnega sklada, vendar to še ne pomeni, da bo nov poziv objavljen v kratkem. Najprej se morajo uskladiti na nivoju ministrstev, potem pa mora predlog obravnavati še vlada, šele potem lahko Eko sklad objavi novi razpis. 

Kot nam je povedala Mojca Vendramin, ministri hitro obljubijo, a tu so še težave s kadrovsko stisko, ki jih je treba upoštevati. Trije delavci sklada, ki delajo na tem področju, za obravnavo takšnega števila vlog potrebujejo približno eno leto. Nov poziv pa lahko odprejo šele, ko obdelajo obstoječe vloge.

Lani rekordno leto

Glede na izjemno zanimanje za samooskrbne sončne elektrarne, ki se je zaradi energetske krize in bistveno dražjih energentov še okrepilo, bi bilo treba sredstva za subvencije še občutno povečati, so prepričani ponudniki teh naprav. Subvencije se ne smejo zmanjšati ali celo ukiniti, če bodo cene komponent in storitev v prihodnje rasle, pa bi se morale celo povečati. 

Po zadnjih podatkih portala za fotovoltaiko fakultete za elektrotehniko je bilo lani rekordno leto. Na novo je bilo inštaliranih za 132 MW novih sončnih elektrarn, tako da je skupna kumulativna moč narasla na 504 MW. Največ novih sončnih elektrarn je bilo postavljenih na Celjskem, sledita Podravje in osrednja Slovenija, najmanj pa na Goriškem in na Obalno-Kraškem. 


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 11:00 26. Marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 13:36 25. Marec 2022.

    Zato je Slovenija "obljubljena" dežela.....

  • 11:00 25. Marec 2022.

    Saj so nam tud subvencije za priklop zemeljski plin dajali zdaj se pa tresem , če bo Putin pipico zaprl.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.