Pod streho > Varčna hiša
124612 ogledov

Šok za tisoče Slovencev, ki so letos želeli postaviti sončno elektrarno

sončna elektrarna Rok Šifrer
Zmanjkalo denarja za subvencioniranje sončnih elektrarn.

Čeprav smo šele na začetku marca, so iz Eko sklada sporočili, da zaradi velikega števila prejetih vlog za letos končujejo subvencioniranje sončnih elektrarn.

sončna elektrarna Sončne elektrarne Pod streho Takšne cene napovedujejo ponudniki

Investicija občutno dražja brez subvencije

Eko Sklad je izdal obvestilo, da so zaradi izredno velikega števila prejetih vlog v zadnjih mesecih pošla razpoložljiva sredstva, ki so jih predvideli za leto 2022. Obvestilo je od ponudnika sončnih elektrarn prejel tudi eden naših bralcev. To pomeni, da v letu 2022 na Eko Skladu spodbud za vgradnjo sončnih elektrarn za samooskrbo ne bo več, ker je vloga bralca še vedno v reševanju in ker še ni prejel soglasja, ki je potrebno za oddajo vloge, pa letos ne bo več upravičen do nepovratnih sredstev Eko Sklada. V njegovem primeru to pomeni podražitev investicije za okoli dva tisoč evrov. Po naših neuradnih podatkih naj bi na odobritev vloge za postavitev sončne elektrarne ta trenutek čakalo okoli 1.500 Slovencev.

sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Toliko se čaka na soglasje, vse več je zavrnitev

Obrnite se na Ministrstvo za infrastrukturo

Na spletni strani Eko sklada so zapisali, da bo v petek, 4. marca 2022, v Uradnem listu RS objavljen zaključek Javnega poziva 93SUB-SO21 Nepovratne finančne spodbude/pomoči za naprave za samooskrbo z električno energijo. "Zaradi izredno velikega števila prejetih vlog v zadnjih mesecih so razpoložljiva sredstva, ki jih je Eko sklad predvidel za ta ukrep v letu 2022, tako že rezervirana. To pomeni, da v letu 2022 na Eko skladu spodbud za vgradnjo sončnih elektrarn za samooskrbo ne bo več. Za vse informacije glede spodbud v prihodnje vas prosimo, da se obrnete na Ministrstvo za infrastrukturo, ki je pristojno za politiko spodbujanja obnovljivih virov energije."
 

Komentarjev 44
  • stromar 09:03 04.marec 2022.

    tudi brez subvencij se bo marsikdo odločil za investicijo. Problem je da veliko interesentov ne dobi soglasja, saj se denar za omrežnino ni porabljal za omrežje, temveč za vse ostalo. Je pa še vedno možnost narediti večjo otočno SE z ...prikaži več baterijami in hibridnim razsmernikom, kar deluje celo ob izpadih omrežja

  • radovednica 07:46 04.marec 2022.

    Kdor je tako nor, da se odloči za tako bedno investicijo, pa niso važna sredstva Sklada ali ne, naj se kar dobro tepe po lastni glavi. Vsi ti skladi in lastne elektrarne so navaden nateg nevednih bednikov, ki ne znajo preračunati 2+3.

  • Bojan Lavrencic 05:38 04.marec 2022.

    Vazno da bo denar za Ukrajinke. Je rekel Jansa in Grims da nas stane en begunec 2000€ na mesec. Sedaj naj bi jih sprejeli 200.000 krat 2 jurcka je to 400 miljonckov na mesec.

Sorodne novice