Mladi ne morejo do stanovanj, ministrstva jih kupujejo za funkcionarje

Foto: Profimedia
Medtem ko povpraševanje po stanovanjih presega ponudbo, cene in najemnine rastejo, resne stanovanjske politike pa vlada in pristojno ministrstvo še nista sprejela, tri ministrstva kupujejo stanovanja za svoje funkcionarje. Najemnina?
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za javno upravo (MJU), ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) in ministrstvo za obrambo (MORS) so se pred kratkim odločila kupiti 25 novih stanovanj v novogradnji na Šmartinski cesti v Ljubljani.

Skupaj so za stanovanja plačala skoraj štiri milijone evrov, povprečna cena kvadratnega metra pa je znašala od 1830 do 1920 evrov. Cena je zelo ugodna, saj je povprečna cena rabljenega stanovanja v Ljubljani lani, glede na podatke statističnega urada in geodetske uprave, znašala skoraj 3000 evrov za kvadratni meter.

MNZ je kupil 10 stanovanj in za kvadratni meter v povprečju plačal 1831 evrov, skupaj pa so odšteli nekaj manj kot 1,5 milijona evrov. MORS je kupil šest stanovanj za vednost devetsto tisoč evrov, povprečna cena kvadratnega metra pa je bila 1923 evrov. Devet stanovanj je kupil MJU, zanje je plačal nekaj več kot 1,5 milijona evra, povprečna cena kvadratnega metra pa je bila 1843 evrov.  

Stanovanja so velika od 63 do 109 kvadratne metrov, vendar je njihova uporabna površina precej manjša. Najmanjša so enosobna, večja pa so namenjena bivanju štiri- in petčlanskim družinam.

Vlada potrdila Nove, dražje najemnine, najbolj se bodo podražile za te skupine najemnikov

Najemnine bodo ugodne

Za stanovanje, veliko 74 kvadratov in uporabno površino 58 kvadratov bo najemnina 300 evrov na mesec, za stanovanje s 94 kvadrati neto in 75 kvadratnih metrov uporabne površine pa bo najemnina 375 evrov. Za 55 kvadratnih metrov uporabne površine bo najemnina približno 285 evrov. Toliko bodo plačevali najemniki za stanovanja MJU in MZN.

Za stanovanja MORS najemnine še niso znane. Po pravilniku ministrstva znaša 80 odstotkov neprofitne najemnine, lahko pa se zniža za 40 do 60 odstotkov, če se prejemnik stanovanja preseli bližje kraju zaposlitve, poročajo Finance.

Nova stanovanja bodo namenjena uslužbencem policije, javnim uslužbencem, ki so zaposleni v vladi, na ministrstvih, v vladnih službah. Prednost imajo tisti z daljšo delovno dobo in višjim položajem ter mladi z vsaj štirimi leti delovnih izkušenj.

Pozor Spadamo med države, kjer so najemniki najmanj zaščiteni


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 17:09 19. Julij 2021.

    Državni uradnik dobi stanovanje za 150 evrov na mesec potem ga pa da v uporabo najemniku al družinskemu članu on …

  • 07:25 19. Julij 2021.

    Banda pokvarjena, jaz pa za 28kv.m. plačujem 420€!!!

  • 06:33 19. Julij 2021.

    Uprašajte Meseca on in njegova bejba staga kupila brez kredita in delovne dobe sistem ki deluje na poštenosti.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.