Pod streho > Nepremičnine
6506 ogledov

Nove, dražje najemnine, najbolj se bodo podražile za te skupine najemnikov

najemna stanovanja SSRS
Vlada je potrdila predlog sprememb in dopolnitev stanovanjskega zakona. Med to pomeni povišanje neprofitnih najemnin, a ne za vse najemnike enako oziroma sorazmerno. Preverite izračune povišanja.

Konec tedna je vlada na svoji redni seji potrdila predlog sprememb in dopolnitev stanovanjskega zakona in ga predložila v državnemu zboru v nadaljnji postopek. Kot so za Žurnal24 povedali na ministrstvu za okolje in prostor naj bi bil zakon sprejet aprila ali maja letos, saj bo njegov sprejem potekal po rednem postopku. 

Ena od bistvenih sprememb novega stanovanjskega zakona je povišanje neprofitnih najemnin, ki se niso zvišale že 13 let. Ta in druge spremembe na področju neprofitnih stanovanj, naj bi „pripomogle h krepitvi fonda javnih najemnih stanovanj. Temeljne novosti, ki bodo zaustavile krčenje števila javnih najemnih stanovanj in omogočile pridobivanje novih, so še vzpostavitev javne najemniške službe, omogočeno višje zadolževanje stanovanjskih skladov in prilagoditev sistema subvencioniranja, ki bo zaščitil socialno ogrožena gospodinjstva,“ so sporočili iz ministrstva.

Višje subvencije in vpliv lokacije

Na izračun nove neprofitne najemnina bosta po novem vplivala tudi višja subvencija najemnine in faktor lokacije. 

Subvencija najemnine naj bi se zvišala iz 80 na največ 85 odstotkov priznane neprofitne najemnine. „Cenzus za ugotavljanje upravičenosti do subvencije najemnine bi bil ugodnejši za enočlanska gospodinjstva z nizkimi dohodki, saj so prav mladi, starejši in ovdoveli, ki živijo sami, na stanovanjskem trgu najbolj ranljivi,“ pravijo na Stanovanjskem skladu RS (SSRS)

Vpliv lokacije na višino najemnine lahko določi na svojem območju občina z odlokom in lahko znaša največ 30 odstotkov od najemnine. Merila, ki na posameznem območju občine vplivajo na višjo najemnino, so določena z metodologijo iz predloga zakona. Če vpliv lokacije z odlokom ni določen, se upošteva količnik 1. Določitev lokacijskega faktorja naj bi bila obvezna in sicer v razponu od 1 do 1,3. 

Za lažjo predstavo, kako bodo predlagane spremembe vplivale na višino subvencij in najemnin v posameznih gospodinjstvih in glede na njihov mesečni dohodek, so na SSRS že naredili izračune, na podlagi katerih lahko najemniki predvidijo, kaj jih čaka v prihodnje. 

Neprofitna najemnina, enočlansko gospodinjstvo, 35 m²

neprofitne najemnine | Avtor:

Enočlanskim gospodinjstvom z mesečnimi dohodki do 900 evrov se najemnina ne bo spremenila. Čeprav bodo gospodinjstav z dohodkom med 900 in 1000 evri dobila nekaj malega subvencije, do katere zdaj niso upravičena, se jim bo najemnina povišala za 43 evrov. Še višja pa bo podražitev enočlanskega gospodinjstva z dohodkom nad 1000 evrov, po novem bo najemnik plačal 48 evrov.

Neprofitna najemnina, dvočlansko gospodinjstvo, 45 m²

neprofitne najemnine | Avtor:

Sprememb ne bo za dvočlanska gospodinjstva z dohodkom do 1200 evrov, potem pa sledi precejšen skok. Gospodinjstva, ki imajo več kot 1200 evrov dohodka bodo plačevala kar 140 evrov več kot tista z dohodkom 1199 evrov. V primerjavi z zdajšnjimi najemninami pa bodo plačevala 29 evrov več. Gospodinjstva z dohodki nad 1400 evri niso upravičena do subvencije, zato bodo plačevala polno najemnino, ki bo 60 evrov višja, kot je zdaj.

Neprofitna najemnina, tričlansko gospodinjstvo, 55 m²

neprofitne najemnine | Avtor:

Vsa tričlanska gospodinjstva z dohodkom do 1600 evrov bodo ostala na istem. Povečanje najemnine pa lahko pričakujejo vsa, ki imajo dohodke višje. Pri dohodku od 1600 do 1800 evrov bo kljub subvenciji, do katere zdaj niso upravičeni, najemnina višja za 37 evrov, pri dohodkih od 1800 evrov navzgor pa za 71 evrov.

Neprofitna najemnina, tričlansko gospodinjstvo, 65 m²

neprofitne najemnine | Avtor:

Po novem bodo do subvencije upravičena tudi štiričlanska gospodinjstva, če njihov mesečni dohodek ne preseže 2200 evrov. Najemnina pa se jim bo zvišala za 40 evrov, medtem ko bo za gospodinjstav z dohodkom nad 2200 evri višja za 84 evrov. 

Komentarjev 3
  • Avatar Pamela_Luke
    Pamela_Luke 10:37 09.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro od d0ma. zaslužim 25 tis0č dolarjev na mesec s spletnim del0m 3 ure dnevn0. prip0ročam, da poskusite. Za več podrobnosti .... ➤ ➤➤ ➤ LovesMeetx.Com

  • Avatar pantani
    pantani 09:44 09.januar 2021.

    Plače tudi niso šle že 10. let gor, vsaj pri nas!!!

Sorodne novice