Napoved ZF filma? Ne, mesto v puščavi za 9 milijonov ljudi

Foto: neom.com
Foto: neom.com
Saudski princ Mohamed bin Salman v puščavi načrtuje gradnjo mesta prihodnosti za devet milijonov ljudi, ki sanjajo velike sanje in želijo biti del trajnostnega življenja in napredka.
Oglej si celoten članek

Po spletu kroži promocijski material za novi veliki projekt v Saudski Arabiji, ki ga navadni smrtniki označujejo z besedami srhljivo, zapor, najava ZF filma, nadzor. 

Foto: neom.com mesto The line A saudski princ Mohamed bin Salman ima velikopotezne načrte. „Pozornost namenjamo civilizacijski revoluciji, ki temelji na radikalni spremembi načrtovanja urbanega prostora, v središču katerega so ljudje. Predstavljeni modeli zasnove za mestne skupnosti z vertikalnimi plastmi, bodo izzvali tradicionalna, ploska, horizontalna mesta in ustvarili model za ohranjanje narave in boljše življenjske zmogljivosti ljudi. Mesto The Line (črta) se bo spopadlo z izzivi, s katerimi se danes sooča človeštvo v urbanem življenju, in osvetlilo alternativne načine življenja,“ je ob predstavitvi projekta povedal princ.  

„Gre za poskus narediti nekaj, kar ni naredil še nihče, in to v času, ko svet potrebuje sveže razmišljanje in nove rešitve. Preprosto povedano, Neom dom za ljudi, ki sanjajo velike sanje in želijo biti del novega načina trajnostnega življenja, dela in napredka,“ pa opisujejo projekt na uradni spletni strani. 

Celoten projekt, poimenovan Neom, bo zgrajen na 26.500 kvadratnih kilometrih ob obali Rdečega morja v Saudski Arabiji, njegova vrednost pa je ocenjena na 490 milijard evrov .

Gradili ga bodo po fazah, zaključen pa naj bi bil že leta 2025. Delno bo financiran s prodajo delnic Neom, ki se bo začela leta 2024, sredstva za polovico investicije pa naj bi zagotovil saudski javni investicijski sklad. 

Razdeljen bo na več delov, stanovanjski, industrijski in logistični. Mesto The Line, ki je le del tega megalomanskega futurističnega urbanističnega projekta, bo dolgo 170 kilometrov in široko 200 metrov, razprostiralo pa se bo na 34 kvadratnih kilometrih, na nadmorski višini 500 metrov. Obdano bo s stekleno fasado, skozenj bo vozila hitra železnica, ki bo stanovalce iz enega v drugi del mesta prepeljala v pičlih 20 minutah. 

Foto: neom.com mesto The line

Cest in avtomobilov v mestu ne bo, prav tako ne bo izpustov toplogrednih plinov. Vso energijo bodo pridobivali iz obnovljivih virov. Zdravje in dobrobit ljudi bosta imela prednost pred infrastrukturo. Idealna klima skozi celo leto bo stanovalcem omogočila uživanje v naravi, ki jih bo obkrožala, vse potrebne storitve pa jim bodo dostopne peš v petih minutah.  

Foto: neom.com mesto The line
 
Na razmeroma majhni površini bo živelo devet milijonov ljudi, s čimer bodo zmanjšali vpliv na okolje, s stališča potrebne infrastrukture pa zagotovili izjemno učinkovitost urbanega prostora. Do leta 2030 naj bi ustvarili 380.000 delovnih mest. 

Foto: neom.com mesto The line


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 14:16 6. Avgust 2022.

    Grozljivo.

  • 10:54 6. Avgust 2022.

    490000000000 EUR/9000000 ljudi= 54400 EUR/človeka. Bodo stanovanja na človeško enoto na voljo po takšni ceni? Dvomim. Končni cilj je, da …

  • 08:21 6. Avgust 2022.

    en bedak je naredil stolpnice z gtmovjem vse povsod. un rezultat. so prazne, ker poleg najemnikov, ki so plačevali stanarino …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.