Pod streho > Nepremičnine
1489 ogledov

Napoved ZF filma? Ne, mesto v puščavi za 9 milijonov ljudi

mesto The line neom.com
Saudski princ Mohamed bin Salman v puščavi načrtuje gradnjo mesta prihodnosti za devet milijonov ljudi, ki sanjajo velike sanje in želijo biti del trajnostnega življenja in napredka.

Po spletu kroži promocijski material za novi veliki projekt v Saudski Arabiji, ki ga navadni smrtniki označujejo z besedami srhljivo, zapor, najava ZF filma, nadzor. 

mesto The line | Avtor: neom.com neom.com
A saudski princ Mohamed bin Salman ima velikopotezne načrte. „Pozornost namenjamo civilizacijski revoluciji, ki temelji na radikalni spremembi načrtovanja urbanega prostora, v središču katerega so ljudje. Predstavljeni modeli zasnove za mestne skupnosti z vertikalnimi plastmi, bodo izzvali tradicionalna, ploska, horizontalna mesta in ustvarili model za ohranjanje narave in boljše življenjske zmogljivosti ljudi. Mesto The Line (črta) se bo spopadlo z izzivi, s katerimi se danes sooča človeštvo v urbanem življenju, in osvetlilo alternativne načine življenja,“ je ob predstavitvi projekta povedal princ.  

„Gre za poskus narediti nekaj, kar ni naredil še nihče, in to v času, ko svet potrebuje sveže razmišljanje in nove rešitve. Preprosto povedano, Neom dom za ljudi, ki sanjajo velike sanje in želijo biti del novega načina trajnostnega življenja, dela in napredka,“ pa opisujejo projekt na uradni spletni strani. 

Celoten projekt, poimenovan Neom, bo zgrajen na 26.500 kvadratnih kilometrih ob obali Rdečega morja v Saudski Arabiji, njegova vrednost pa je ocenjena na 490 milijard evrov .

Gradili ga bodo po fazah, zaključen pa naj bi bil že leta 2025. Delno bo financiran s prodajo delnic Neom, ki se bo začela leta 2024, sredstva za polovico investicije pa naj bi zagotovil saudski javni investicijski sklad. 

Razdeljen bo na več delov, stanovanjski, industrijski in logistični. Mesto The Line, ki je le del tega megalomanskega futurističnega urbanističnega projekta, bo dolgo 170 kilometrov in široko 200 metrov, razprostiralo pa se bo na 34 kvadratnih kilometrih, na nadmorski višini 500 metrov. Obdano bo s stekleno fasado, skozenj bo vozila hitra železnica, ki bo stanovalce iz enega v drugi del mesta prepeljala v pičlih 20 minutah. 

mesto The line | Avtor: neom.com neom.com

Cest in avtomobilov v mestu ne bo, prav tako ne bo izpustov toplogrednih plinov. Vso energijo bodo pridobivali iz obnovljivih virov. Zdravje in dobrobit ljudi bosta imela prednost pred infrastrukturo. Idealna klima skozi celo leto bo stanovalcem omogočila uživanje v naravi, ki jih bo obkrožala, vse potrebne storitve pa jim bodo dostopne peš v petih minutah.  

mesto The line | Avtor: neom.com neom.com

 
Na razmeroma majhni površini bo živelo devet milijonov ljudi, s čimer bodo zmanjšali vpliv na okolje, s stališča potrebne infrastrukture pa zagotovili izjemno učinkovitost urbanega prostora. Do leta 2030 naj bi ustvarili 380.000 delovnih mest. 

mesto The line | Avtor: neom.com neom.com


 

 
Komentarjev 5
  • Kmodri 14:16 06.avgust 2022.

    Grozljivo.

  • PasjaProcesija 10:54 06.avgust 2022.

    490000000000 EUR/9000000 ljudi= 54400 EUR/človeka. Bodo stanovanja na človeško enoto na voljo po takšni ceni? Dvomim. Končni cilj je, da bo tam živela ekonomija, pretežno ne-proizvodna. Mesto bo v redu za revne Azijce, ki bodo tam opravljali osnovna dela. Oglasi ...prikaži več so pa namenjeni Zahodnjakom in bogatim Azijcem. V promocijskem materialu ženske tudi niso oblečene v skladu z muslimanskimi navadami. Iz filozofskega stališča je pa res strašljiva misel popolnega nadzora. Bi želeli tam vzgajati otroke?

  • rd2dmk2 08:21 06.avgust 2022.

    en bedak je naredil stolpnice z gtmovjem vse povsod. un rezultat. so prazne, ker poleg najemnikov, ki so plačevali stanarino je bilo tam vse polno skvoterjev, ki so se naselili, ker so jim dali tisto, kar so jim prev vueli- ...prikaži več njihovo narvno prebivališče. in ker čkovek. z kačami, pticami in ostalo živalsko množico noče delit balkona, so pač ljudje odšli, tka kjer jim bolj paše v beton , železo in steklo. in tule bo ravno tako. sredi pučave se že delajo golf igrišča, ne morje pa naredit ene njive.