Opuščene shrambe so lahko neverjeten dom

Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda Foto: arhiv Velux Mansarda
Pod streho se s premišljenim načrtovanjem lahko izkoristi vse danosti na videz neuporabnega prostora in uredi sodoben, svetel, unikaten dom.
Oglej si celoten članek

Pod prenovo podstrešja v mansardno stanovanje se je podpisala arhitektka Sonja Kunčič. Tako je podstrešni del meščanske stanovanjske stavbe v centru Ljubljane postal prostor z dvema stanovanjema, pri čemer vsako zavzema polovico etaže. 

Med prenovo so stavbi dodali dve terasi na dvoriščni strani, klasično leseno ostrešje pa nadomestili z jeklenimi nosilci, ki imajo trojno vlogo, statično, funkcionalno in oblikovno. V obliki narobe obrnjene črke A so vključeni v stanovanje. Horizontalni prečki nosilcev so izkoristili za to, da so nanju vpeli manjši galerijski podest, na katerem so uredili spalni prostor, pod njim pa so mesto našli servisni prostori.

Foto: arhiv Velux Mansarda

Arhitektka je s to zamislijo ustvarila pregleden, odprt prostor, ki ni značilen za meščanske hiše, saj deluje zelo sodobno, sveže in surovo hkrati. To noto pa je še poudarila s tlakom industrijskega videza, ki različne funkcionalne dele stanovanja povezuje v celoto. 

Posebno pozornost so namenili osvetlitvi mansarde, ki se navzven odpira prek strešnih oken na južni strani in terase na severni. Streha brez kolenčnega zidu na eni strani omogoča vgradnjo panoramskega strešnega okna s fiksnim delom spodaj. Tako se razgledi odpirajo navzdol in v daljavo ter navzgor. 

Večji del svetlobe pa v prostor prihaja prek strešnih oken, ki so vgrajena v dveh nivojih, kar skupaj s teraso in panoramskim oknom omogoča tudi učinkovito prezračevanje, hkrati pa osvetlitev spodnjih delov in galerijskega dela stanovanja. Okna so na južni strani razporejena tako, kot so pod njimi razporejena fasadna okna, zato stavba zunaj deluje kot celota.

Zasnova opreme v mansardi in razporeditev strešnih oken skupaj ustvarjajo svetlobne učinke različnih jakosti, ki glede na del dneva oziroma pot sonca enkrat bolj osvetljujejo galerijo, potem prodrejo globoko v stanovanje, pozimi pa osvetlijo celo severno stran stanovanja.

Pod streho se s premišljenim načrtovanjem lahko izkoristi vse danosti na videz neuporabnega prostora in uredi sodoben, svetel, unikaten dom.

Ne spreglejte fotografij v galeriji.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.