Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2623 ogledov

Opuščene shrambe so lahko neverjeten dom

Mansarda
1/13
arhiv Velux
Pod streho se s premišljenim načrtovanjem lahko izkoristi vse danosti na videz neuporabnega prostora in uredi sodoben, svetel, unikaten dom.

Pod prenovo podstrešja v mansardno stanovanje se je podpisala arhitektka Sonja Kunčič. Tako je podstrešni del meščanske stanovanjske stavbe v centru Ljubljane postal prostor z dvema stanovanjema, pri čemer vsako zavzema polovico etaže. 

Med prenovo so stavbi dodali dve terasi na dvoriščni strani, klasično leseno ostrešje pa nadomestili z jeklenimi nosilci, ki imajo trojno vlogo, statično, funkcionalno in oblikovno. V obliki narobe obrnjene črke A so vključeni v stanovanje. Horizontalni prečki nosilcev so izkoristili za to, da so nanju vpeli manjši galerijski podest, na katerem so uredili spalni prostor, pod njim pa so mesto našli servisni prostori.

Mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Arhitektka je s to zamislijo ustvarila pregleden, odprt prostor, ki ni značilen za meščanske hiše, saj deluje zelo sodobno, sveže in surovo hkrati. To noto pa je še poudarila s tlakom industrijskega videza, ki različne funkcionalne dele stanovanja povezuje v celoto. 

Posebno pozornost so namenili osvetlitvi mansarde, ki se navzven odpira prek strešnih oken na južni strani in terase na severni. Streha brez kolenčnega zidu na eni strani omogoča vgradnjo panoramskega strešnega okna s fiksnim delom spodaj. Tako se razgledi odpirajo navzdol in v daljavo ter navzgor. 

Večji del svetlobe pa v prostor prihaja prek strešnih oken, ki so vgrajena v dveh nivojih, kar skupaj s teraso in panoramskim oknom omogoča tudi učinkovito prezračevanje, hkrati pa osvetlitev spodnjih delov in galerijskega dela stanovanja. Okna so na južni strani razporejena tako, kot so pod njimi razporejena fasadna okna, zato stavba zunaj deluje kot celota.

Zasnova opreme v mansardi in razporeditev strešnih oken skupaj ustvarjajo svetlobne učinke različnih jakosti, ki glede na del dneva oziroma pot sonca enkrat bolj osvetljujejo galerijo, potem prodrejo globoko v stanovanje, pozimi pa osvetlijo celo severno stran stanovanja.

Pod streho se s premišljenim načrtovanjem lahko izkoristi vse danosti na videz neuporabnega prostora in uredi sodoben, svetel, unikaten dom.

Ne spreglejte fotografij v galeriji.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.