Pod streho
2131 ogledov

Strešna okna za svetlo, zračno in energijsko učinkovito mansardo

Strešna okna arhiv Velux
Nasveti, kako izbrati strešno okno za večje udobje bivanja

Izbira strešnih oken ni nikoli preprosta, če je ponudbe veliko, pa še toliko manj. Zato je dobro, da o strešnih oknih vemo čim več, saj bomo tako lahko izbrali najboljša za našo novo mansardo, ki jo urejamo, ali pa vaše staro okno nadomestili z novim. 

Nikjer ni zapisanega pravila, da morajo biti vsa strešna okna enaka, ne po velikosti ne po drugih lastnostih, po katerih se ločijo. V kopalnici zagotovo ne bomo imeli tako velikega okna in toliko oken, kot v dnevnem prostoru. V otroški sobi so lahko spet drugačna kot v kuhinji, morda ne po velikosti, zagotovo pa po zaključni obdelavi okenskih kril in okvirjev. Tudi odpirajo se lahko drugače. Vse je odvisno od tega, kaj želimo, in kaj za nas predstavlja udobje.

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Pomisliti velja tudi na energijsko učinkovitost, saj je že zdavnaj tu čas, ko je treba biti pozoren na rabo energije za ogrevanje in hlajenje naših domov. Tudi glede na to, bomo izbirali svoja strešna okna.  

Različna strešna okna naj tvorijo celoto

Strešna okna moramo izbrati tako, da bodo skupaj tvorila celoto, ki v vsakem trenutku zagotavlja kakovostno bivanje v svetli, zračni in energijsko varčni mansardi.

Da se boste lažje odločili, katero okno kam, je tu nekaj nasvetov strokovnjakov iz podjetja VELUX, ki niso namenjeni zgolj tistim, ki urejajo novo mansardo, v pomoč bodo tudi vsem, ki morajo svoje strešno okno zamenjati, pri tem pa lahko tudi kaj spremenijo, izboljšajo in še povečajo udobje v svojem domu.

Strešna okna VELUX se v osnovi ločijo po načinu odpiranja, zaključnih obdelavah okenskih okvirjev, zasteklitvi in načinu vgradnje, glede na to pa so različne tudi zunanje zaključne obloge. 

Leseno ali plastificirano okno

Vsa strešna VELUX okna so lesena oziroma, natančneje, leseno imajo sredico. Narejena je iz lepljenega lesa borovca. Na zunanji strani so prav vsa zaščitena z aluminijem v temno sivi barvi, ki jim dolgoročno zagotavlja trdnost in zanesljivost, saj poveča njihovo odpornost na vse vremenske vplive.

Velux strešna okna  | Avtor: Velux Velux

Na notranji strani pa lahko izbiramo med dvema različicama. Okvirji so lahko prevlečeni s plastificirano prevleko iz belega poliuretana, ali pa so leseni, ki so impregnirani in površinsko zaščiteni z belim ali brezbarvnim zaščitnim lakom. Prva ne potrebujejo nobenega vzdrževanja, le občasno čiščenje z vlažno krpo, drugim pa bo verjetno treba občasno obnoviti površinski sloj, odvisno od tega, koliko bodo okvirji in krila oken izpostavljeni soncu in vlagi.

Zato bodo morda za kuhinjo in koplanico bolj primerna plastificirana strešna okna, v drugih prostorih pa se lahko odločimo za lesena. 

Dve ali tri stekla

K ustreznim okvirjem in okenskim krilom je treba izbrati tudi ustrezno zasteklitev. Okna imajo lahko dvo- ali trislojno zasteklitev. Pri čemer je zunanje steklo kaljeno, notranja pa so lepljena. Glede na to se razlikujejo po toplotni prehodnosti, ki je pri najbolj izolativnih oknih 1,0 W/m²K, pri manj izolativnih pa 1,3 W/m²K. 

Dolgoletne izkušnje kažejo, da so običajno dobra izbira strešna okna z dvoslojno zasteklitvijo, saj so sončni dobitki skozi njih pozimi večji od toplotnih izgub. Energijska bilanca je pozitivna, pravijo strokovnjaki iz podjetja VELUX. 

Za toplotno izolativna strešna okna lahko dobimo tudi nepovratna sredstva Eko sklada, zato bo za marsikoga odločitev o izbiri števila stekel odvisna tudi od tega. 

Pri steklih velja omeniti še to, da so na zunanjih lahko različni nanosi, na primer proti kapljicam jutranje rose, pa premaz s samočistilnim učinkom.

Odpiranje zgoraj ali spodaj

Nalednja pomembna lastnost strešnih oken je njihovo odpiranje. Ročico imajo lahko nameščeno na vrhu okna ali pa na dnu. V prvem primeru so okna vpeta na sredini, v drugem pa na vrhu. Katero odpiranje bo bolj priročno, je odvisno od tega, na kakšni višini je okno vgrajeno, kaj bo postavljeno pod oknom, in kolikšen je naklon strehe. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Strešna okna, ki imajo ročico za odpiranje na spodnji strani, rečemo jim tudi panoramska strešna okna, so bolj primerna za vgradnjo v položnejše strehe. Da bomo skozi njih res imeli panoramski pogled, saj se odpirajo po celi dolžini, jih je treba vgraditi tako, da bo njihov spodnji rob na višini od 110 do 150 centimetrov. Če bo višje, panoramsko okno zgubi svoj simisel, saj skozenj ne bomo videli tistega, kar bi lahko. O tej vrsti odpiranja je treba reči še to, da vsako pohištvo neposredno pod oknom ovira doseg ročice, hkrati pa preprečuje, da bi stopili čisto do roba okna in pogledali ven.

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Tam, kjer bo pod oknom pohištvo, ali pa pri oknih, ki bodo vgrajena višje v strehi, je zagotovo bolje izbrati zgornje odpiranje. A bodite pozorni na to, da boste pri oknih, ki imajo zgornji rob višje od 210 centimetrov,  ročico za odpiranje težko dosegli, zato je v teh primerih bolje izbrati okno z daljinskim odpiranjem na električni pogon.

vlaga Promo Pod streho Zračenje s samodejnim odpiranjem strešnih oken je udobno in učinkovito

Klasična ali poglobljena vgradnja 

Na koncu ostane le še odločitev, kako strešna okna vgraditi. Klasično ali poglobljeno? Osnovna razlika med njima je nivo, do katerega je okenski okvir poglobljen v strešno kritino. Pri klasični vgradnji je strešno okno delno nad nivojem kritine, pri poglobljeni vgradnji pa je štiri milimetre nižje. Morda se sliši zanemarljivo,vendar so tako vgrajena strešna okna bolj toplotno izolativna, ali drugače, toplotne izgube skozi njih so manjše. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Pri vgradnji, za katero v podjetju VELUX svetujejo, da jo izvede usposobljen in pooblaščen monter, naj poudarimo še, da mora biti vodotesna, dobro pa mora biti izvedena tudi toplotna izolacija okoli celotnega okna. Prvo dosežejo z ustrezno zunanjo obrobo, ki je izbrana glede na vrsto vgradnje in strešne kritine, drugo pa z namestitvijo zunanjega izolativnega okvirja.  

Morda bo potreben menjalnik

Še eno posebnost vgradnje je dobro poznati. Strešno okno se vgradi med špirovce, pri tem pa mora biti zaradi namestitve toplotne izolacije med špirovcem in oknom nekaj centimetrov prostora. Tako lahko okno s širino na primer 78 centimetrov vgradimo med špirovca, med katerima je od 82 do 84 centimetrov razmika. 

A to ne pomeni, da so širine vseh strešnih oken odvisne od prostora med špirovci. Če želite vgraditi širše okno, se izvede tako imenovani menjalnik, na katerega se vgradi okno, hkrati pa s tem zagotovimo po tri centimetre prostora za vgradnjo toplotne izolacije na vsaki strani. Pri izvedbi menjalnika se prekine zračni kanal, zato je treba izvesti zračenje v sosednja polja. 

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Pravilno morajo biti obdelane tudi špalete na notranji strani. Praksa izvedbe teh se je pred leti spremenila, zdaj na spodnji stranici okna priporočajo vertikalno izvedbo notranje obloge, na zgornji pa horizontalno. Tako se poveča vpadni kot svetlobe, boljši pa je tudi pretok zraka tik ob oknu. 
 
Izbira najboljšega okna pa se tu v resnici ne konča, saj je treba izbrati še ustrezna senčila, odločimo pa se lahko tudi za nadgradnjo, ki omogoča upravljanje oken na daljavo in nadzor nad kakovostjo zraka v prostorih. 

Strešna okna Promo Pod streho Senčila so pika na i vsake mansarde