Pod streho
1705 ogledov

Senčila so pika na i vsake mansarde

Strešna okna arhiv Velux
Bivanje v mansardi ima poseben čar. Zaznamujejo ga poševnine strehe, arhitekturni elementi, ki jih v klasičnih prostorih ni, predvsem pa obilo svetlobe, ki v mansardo prihaja skozi strešna okna.

Prav to pa je za nekatere tudi pomanjkljivost. Prepričani so, da bo njihov dom zaradi strešnih oken poleti prevroč, pozimi pa se bo zaradi toplotnih izgub skoznje ohlajal. Lahko bi jim celo prikimali, če tudi za te pomisleke ne bi obstajale izvrstne, učinkovite rešitve. To so senčila

Mansarde ni brez strešnih oken, strešnih oken pa ni brez senčil, bi lahko rekli. Senčila imajo izjemno pomembno vlogo pri ustvarjanju zdravih in kakovostnih pogojev za bivanje. Njihova naloga ni le senčenje, torej preprečevanje vdora premočne svetlobe, ki je lahko ob sončnih dnevih moteča. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Senčila so veliko več, kot le zaščita pred močno svetlobo

Senčila na strešnih oknih preprečujejo vdor toplote v prostore poleti, pozimi pa preprečujejo, da bi toplota prehajala iz prostorov. Senčila so namenjena tudi temu, da uravnavajo količino svetlobe in preprečujejo bleščanje, hkrati pa omogočajo poglede ven. Potrebujemo jih tudi zato, da lahko prostore popolnoma zatemnimo, nenazadnje pa jih na strešna okna namestimo tudi zaradi všečnega videza, ki obogati prostor. 

V podjetju VELUX so razvili šest različnih vrst notranjih senčil in dve vrsti zunanjih, ki se popolnoma prilegajo njihovim strešnim oknom. Katero od njih bomo zbrali, je seveda odvisno od tega, kaj želimo s senčilom doseči, in v katerem prostoru je okno, ki ga bomo senčili. Senčila lahko med seboj tudi kombiniramo, odločimo se lahko za eno od zunanjih senčil v kombinaciji z enim od notranjih, obstajajo pa tudi možnosti namestitve dveh notranjih senčil na eno okno. 

Zunanje senčenje ščiti pred pregrevanjem poleti in ohlajanjem pozimi

V podjetju VELUX priporočajo, da za vsa okna, razen morda za tista, ki so vgrajena na skrajnem severu strehe, izberemo eno od zunanjih senčil, zunanjo roleto ali zunanje mrežasto senčilo

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Zunanje senčenje je namreč najboljša zaščita pred pregrevanjem poleti in ohlajevanjem prostorov pozimi. Najbolj učinkovito preprečujejo toplotne tokove in pozimi skupaj s toplotnoizolativnimi strešnimi okni zmanjšujejo toplotne izgube. Zunanja roleta za do 16 odstotkov izboljša izolativnost okna. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Tudi poleti bo bivanje v mansardi zaradi zunanjih senčil, ki ščitijo pred vdorom toplote, prijetno. Zunanje mrežasto senčilo je sposobno zadržati do 70 odstotkov toplote, zunanja roleta pa kar do 87 odstotkov. Med dobrimi lastnostmi rolete velja izpostaviti še njeno zvočno zaščito, dež se bo slišal precej manj, ter možnost popolne zatemnitve prostora. Poleg tega tudi okno ščiti pred vremenskimi vplivi, s čimer podaljšuje njegovo življenjsko dobo.

Obe zunanji senčili lahko upravljamo ročno ali na daljavo z daljinskim upravljalnikom prek elektro motorja ali prek solarno gnanega pogona. Mrežasto zunanje senčilo je narejeno iz mreže v črni barvi, na okno ga lahko namestimo sami, ko je dvignjeno, pa je pospravljeno v zgornjo kapo okenske obrobe. Roleta je narejena iz termo sivega aluminija, zložena pa se pospravi v kaseto na vrhu okna.

Notranja senčila po meri prostora 

Zunanja senčila lahko kombiniramo z različnimi notranjim senčili. Z njimi preprečujemo toplotne izgube pozimi, ustvarjamo različne osvetlitve v prostoru, preprečujemo bleščanje, ali pa ustvarimo popolno zatemnitev. Ne pozabimo pa tudi njihove dekorativne vloge, saj so izdelana v različnih barvah in vzorcih, s katerimi lahko poudarimo in zaokrožimo videz doma.

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Za spalnico in otroško sobo so zagotovo primerna izbira siesta senčila, ki omogočajo popolno zatemnitev prostora in s tem najbolj kakovosten spanec. Hkrati senčilo zaradi refleksnega premaza na zunanji strani zmanjša pregrevanje prostora ter izboljša izolativnost stekel do 20 odstotkov.

Kombiniramo ga lahko s plise senčilom, s čimer dosežemo popolno zatemnitev prostora ponoči, podnevi pa plise senčilo zagotovi zaščito pred neposredno sončno svetlobo. Plise senčilo, na oknu je lahko vgrajeno tudi samostojno, je narejeno iz transparentnih materialov, ki mehko razpršijo svetlobo in zmanjšajo vdor svetlobe v prostor, hkrati pa imajo v njih tudi dekorativno noto. Toplotno izolativnost stekel povečajo za 10 odstotkov, največkrat pa jih uporabljamo v dnevnih in delovnih prostorih. 

Za notranje termo plise senčilo se bomo odločili, če želimo zagotoviti popolno zatemnitev prostora, in hkrati zmanjšati toplotne izgube oziroma vdor toplote poleti. Zaradi posebne sataste strukture toplotno izolativnost izboljšajo za kar 25 odstotkov, hkrati pa z njimi lahko v prostoru uravnavamo količino svetlobe. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Notranji nagubani rolo je po namenu enak plise senčilu, njegova posebnost pa je nagubana tkanina, ki se jo lahko ob steklu pomika z dveh strani, torej od spodaj in zgoraj, z njim zato lahko zasenčimo zgolj srednji del okenskega stekla. 

Ena od možnosti je tudi notranji rolo, ki je namenjen senčenju v času močnejšega sončnega sevanja, saj preprečuje bleščanje v prostoru, ki je lahko še posebej neprijetno v poletnih mesecih. Pozimi pa izolativnost oken izboljša do 16 odstotkov. 

Za senčenje prostorov, kot sta kuhinja in kopalnica, ki sta pogosteje izpostavljena vlagi, lahko izberemo notranje žaluzije, ki so na vlago neobčutljive. Zaradi možnosti premikanja aluminijastih lamel, s katerimi lahko usmerjamo svetlobo in uravnavamo njeno intenzivnost, so žaluzije primerne tudi za delovne prostore in pisarne. Žaluzija izolativnost oken izboljša do 10 odstotkov.

vlaga Promo Pod streho Zračenje s samodejnim odpiranjem strešnih oken je udobno in učinkovito

Daljinsko upravljanje senčil še poveča udobje

Vse vrste senčil lahko upravljamo ročno, lahko pa se odločimo tudi za upravljanje na daljavo prek elektro motorja ali solarno gnanega pogona, ki za delovanje uporabljajo električno energijo, pridobljeno s pomočjo priloženih solarnih celic. Zadnji je predvsem priročna rešitev pri že vgrajenih senčilih, ki bi jih želeli namesto ročno upravljati na daljavo, razen pri plise senčilu. To je pametna rešitev tudi takrat, ko senčila težje dosežemo z roko.

Strešna okna Promo Pod streho Strešna okna za svetlo, zračno in energijsko učinkovito mansardo