Pod streho
3035 ogledov

Zračenje s samodejnim odpiranjem strešnih oken je udobno in učinkovito

Strešna okna arhiv Velux
Prezračevanje prostorov z odpiranjem oken je za večino še vedno najbolj sprejemljiva ali celo edina rešitev. A za to pogosto nimamo časa, hkrati pa se vse premalo zavedamo, da bi morali zračiti bistveno več, če želimo imeti v bivalnih prostorih kakovosten zrak. Sistem VELUX ACTIVE je zato zelo učinkovita in udobna rešitev prezračevanja z odpiranjem oken.

Zadnje raziskave kažejo, da smo generacija zaprtih prostorov, saj v njih preživimo približno 90 odstotkov našega časa. Raziskave tudi kažejo, da se ne zavedamo, kako slabe kakovosti je pogosto zrak v naših prostorih.

Ste denimo vedeli, da je zrak v prostorih lahko tudi do petkrat bolj onesnažen, kot je zunanji zrak? Ali pa, da je v zraku, ki ga imate v prostoru, cela vrsta onesnaževal, ki jih ne vidimo niti ne vonjamo? Da je denimo koncentracija ogljikovega dioksida pogosto občutno presežena, da so v zraku prisotni delci mikroplastike iz otroških igrač in drugih plastičnih izdelkov, ki jih imamo v stanovanju, da zrak onesnažujejo tudi vse elektronske naprave, ki jih imamo vedno več?

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Poleg tega pa so naše stavbe, vsaj za novejše to velja, in tudi za tiste, ki smo jih obnovili in jih tako naredili energijsko bolj učinkovite, vse bolj zrakotesne. Vse to so razlogi, da je prezračevanje v zadnjem času postalo še pomembnejše, saj le tako lahko dosežemo ustrezno kakovost zraka v prostorih, kar bo pozitivno vplivalo na naše počutje in zdravje. 

Če želimo, da bomo imeli v prostorih ustrezno kakovost zraka in ustrezno relativno vlago, morajo biti vrednosti nekaterih pomembnejših parametrov naslednje: 

  • CO2: V skladu s standardi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je ustrezna vrednost CO2 v prostoru nižja od 1150 ppm.
  • Vlaga v prostoru: V skladu s standardi WHO ustrezna vrednost notranje vlage (količina vodnih hlapov v zraku) znaša od 40 do 60 odstotkov.
  • Temperatura: V skladu s standardi WHO ustrezna vrednost notranje temperature znaša od 17° C do 26° C. S tem se lahko prepreči kondenzacija, nastajanje plesni ali dehidracija oseb v prostoru.

Da bi te vrednosti dosegli, je treba vsaj tri- do štirikrat na dan odpreti več oken v vseh prostorih, tako da ustvarimo prepih za vsaj pet do deset minut. Kar pa pozimi ni energijsko najbolj sprejemljivo niti prijetno, skozi odprta okna nam namreč uhaja nezanemarljiva količina toplote. Poleg tega takšno zračenje z odpiranjem oken zahteva čas, ki ga nimamo vedno.  

Ali morda obstaja drugačna rešitev, se sprašujete. V mansardah lahko svež zrak ustrezne kakovosti, brez večjih toplotnih izgub in brez tega, da sami večkrat na dan odpremo okna, zagotovimo s sistemom VELUX ACTIVE za uravnavanje kakovosti notranjega zraka.

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Se sliši nerealno? Sploh ne. Sistem je zelo preprosta pot do bolj kakovostnega notranjega zraka. VELUX ACTIVE je sistem, ki prek senzorjev NETATMO stalno nadzira temperaturo, relativno vlago in količino CO2 v prostoru. Glede na kakovost zraka oziroma vrednosti naštetih parametrov se samodejno odpirajo ali zapirajo električna strešna okna ter notranja in zunanja senčila VELUX INTEGRA. Sistem je prek gateway in hišnega wi-fi omrežja povezan z vremensko napovedjo in skupaj s senzorji v prostoru regulira odpiranje in zapiranje strešnih oken VELUX, ter tako samodejno zagotavlja bolj kakovosten in zdrav zrak v prostoru. Z odpiranjem in zapiranjem senčil pa sistem preprečuje pregrevanje prostora poleti. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Pregled delovanja in upravljanje izvajamo prek brezplačne aplikacije za pametni telefon. Kar pomeni, da lahko s strešnimi okni VELUX upravljamo tudi v službi ali na dopustu, ter imamo seveda pregled nad tem, kakšna je klima v prostorih.

Aplikacija je prevedena v slovenski jezik. Namestitev sistema pa je zelo preprosta, zato ga lahko namestimo sami. Vsa stikala in senzorji so brezžični, paketu pa so priloženi tudi gateway in potrebne baterije. 

Vse kar potrebujemo, je elektrificirano strešno okno VELUX. Če imamo morda vgrajeno strešno okno VELUX, ki še ni elektrificirano, ga lahko preprosto nadgradimo s solarno gnanim motorjem, kar pomeni, da ne potrebujemo nobenih dodatnih električnih kablov za delovanje. V paketu s solarno gnanim motorjem je tudi senzor za dež, ki samodejno zapre okno, ko nanj pade nekaj kapljic dežja. 

Zračenje prostorov bo s sistemom VELUX ACTIVE postalo udobno. Nič več ne bomo razmišljali o tem, da moramo odpreti okna in ustvariti prepih, saj bo sistem vse to naredil namesto nas. Ko se bo povečala koncentracija ogljikovega dioksida, relativna vlaga, ali pa bo v prostoru prevroče, se bodo okna samodejno odprla, in nasprotno, zaprla se bodo, ko bosta temperatura ali pa vlaga v prostoru prenizka. Na daljavo pa bomo prek brezplačne aplikacije s preprostim drsom po zaslonu mobilnega telefona okna upravljali tudi sami. 

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Najpomembnejše prednosti sistema VELUX ACTIVE

  • Samodejno prezračevanje z uporabo senzorjev: senzorji stalno nadzirajo temperaturo, vlago in količino CO2 ter ustrezno odpirajo ali zapirajo strešna okna in senčila.
  • Preprost nadzor: z aplikacijo VELUX ACTIVE in pametnim telefonom lahko upravljamo daljinska strešna okna ter notranja in zunanja senčila VELUX INTEGRA, kjerkoli smo. 
  • Preprosta namestitev: sistem za upravljanje notranje klime VELUX ACTIVE lahko namestimo brez strokovne pomoči.

Več informaciji o VELUX ACTIVE sistemu za uravnavanje kakovosti notranjega zraka najdete tukaj

Strešna okna Promo Pod streho Senčila so pika na i vsake mansarde Strešna okna Promo Pod streho Strešna okna za svetlo, zračno in energijsko učinkovito mansardo