Pod streho
5331 ogledov

O mansardi morate vedeti teh šest dejstev

mansarda
1/8
Bivanje v mansardi, domu neposredno pod streho, ima lahko poseben čar, a le če je pravilno načrtovana in izdelana.

Že leta je neizkoriščen prostor pod streho stanovanjske hiše odlična rešitev za številne ljudi, ki si ustvarjajo prvi dom. Pogosto se zanj odločajo mladi, ki so morda še samski, pa pari in mlade družine, saj tako z najnižjimi stroški pridejo do svoje prve strehe nad glavo. Na prvi pogled je ureditev mansarde videti preprosta, a zaradi nepremišljenih in napačnih odločitev, se bivanje v njej lahko sprevrže v nočno moro. 

Najpogostejše napake, ki jih pri tem naredimo, so premajhna toplotna izoliranost strehe, preveč predelnih sten in postavitev dodatnega zidu na obodu zaradi domnevno prenizkega kolenčnega zidu, premalo strešnih oken, zapiranje slemena, hodnik na sredi mansarde. Rezultati tega so pregrevanje prostora poleti, utesnjenost majhnih prostorov, nezadostno izkoriščen prostor, premalo svetlobe, brez pogleda ven. Bivanje v takšnem prostoru zagotovo ni prijetno, a vsemu se da izogniti, če se držimo nekaterih zlatih pravil načrtovanja mansarde.

Mansarda | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogoji, da pod streho sploh lahko naredimo mansardo

Načeloma lahko na vsakem podstrešju uredimo bivalne prostore, če že ne stanovanja, pa vsaj sobo ali dve. Če želimo stanovanje, je najboljši tisti prostor, v katerem je na vsaj dveh tretjinah tlorisne površine stojna višina, torej vsaj 230 do 240 centimetrov. Idealen naklon strehe je med 35 in 55 stopinjami, kolenčni zid pa je visok med 50 in 80 centimetrov. Naklon strehe običajno ne predstavlja težave, razen v primerih, ko je ta tako položna, da skozi nobeno strešno okno ne vidimo ven. A tudi za to obstajajo rešitve, saj se lahko odločimo za vgradnjo strešnega balkona ali pa del bivalnega prostora dvignemo s podestom.

Preverimo strešno in talno konstrukcijo

Strehe, ki so starejše od 30 let, je smiselno zamenjati, po potrebi ojačati strešno konstrukcijo, da bo prenesla težo nove toplotne izolacije, in izdelati na novo vse plasti, ki si morajo slediti pod strešno kritino navzdol proti zaključni stropni oblogi. Če strehe še niste izdatno toplotno izolirali in zamenjali strešne kritine, lahko vse informacije o tem najdete v članku spodaj.

Toplotna izolacija, steklena volna Izolacija strehe Pod streho Tako mora biti izvedena izolacija strehe, če želite pod njo prijeten dom

Za medetažno oziroma talno ploščo v mansardi je pomembno, da bo prenesla nove obremenitve stanovanja. Če je ta armiranobetonska, večjih težav ne bi smelo biti, če pa je lesena, boste verjetno potrebovali statika, ki jo bo pregledal in predlagal nove rešitve. 

Za izvedbo mansarde ne potrebujemo gradbenega dovoljenja, razen v primerih, ko bomo spreminjali konstrukcijo strehe, njen naklon ali višino kolenčnega zidu.

Odprt prostor je zakon

Če sami nimate idej, kako bi prostor zasnovali, najemite arhitekta, ki bo poiskal za vas in za prostor najboljšo rešitev. Mansarda je idealna, da postane velik odprt prostor, ki ga ne omejujemo z nepotrebnimi predelnimi stenami. Tako bo bolj prostorna, zračna in svetla, imeli boste občutek, da je večja, kot je v resnici. 

Zato je treba slediti nekaterim arhitekturnim zapovedim. Ne zapirajte slemena strehe, pustite prostor odprt, če je dovolj visok, lahko na njem uredite celo galerijo, ki lahko postane spalnica ali otroška soba, morda delovni kotiček ali knjižnica. Če je kolenčni zid nizek, pred njega ne postavljajte novega zidu, saj boste s tem zmanjšali površino mansarde in izgubili prostor za postavitev vgradnih omar, polic ali morda postelje. 

Mansarda | Avtor: Profimedia Profimedia

Postavite čim manj predelnih sten, razen za kopalnico. Spalnico ali otroško sobo lahko ločite z omarami ali kakšnimi drugimi lahkimi elementi. Nikakor na sredini mansarde ne postavite hodnika z vrati v druge prostore, tako boste uničili večino stojne površine in smisel mansarde. Odprtost mansarde omogoča tudi preproste spremembe posameznih delov v prihodnje, lahko rečemo, da jo lahko prilagajate novim družinskim članom ali novim potrebam bivanja. 

Strešna okna in svetloba so izjemno pomembna

Ne skoparite pri načrtovanju strešnih oken, saj je izjemno pomembno, da bo v mansardi dovolj svetlobe. Velja, da je za 10 kvadratnih metrov tlorisne površine treba vgraditi dve strešni okni s površino enega kvadratnega metra ali drugače, površina stekel na oknih mora predstavljati 20 odstotkov tlorisne površine. Pomembno je tudi, kje boste vgradili strešna okna. Njihov spodnji rob naj bi bil na višini od 90 do 110 centimetrov, zgornji pa na višini od 190 do 210 centimetrov. Skozi tako vgrajena okna je možen pogled ven tudi, če sedite. 

Če je streha položna in kolenčni zid visok, lahko pogled ven zagotovite s tem, da naredite podest. Ta bo še dodatno razgibal prostor mansarde. Če je naklon strehe velik, prostor pa pustite odprt vse do slemena, lahko okna vgradite v dveh nivojih in po več skupaj. Tako zagotovite še več svetlobe, ki skozi z naklonom vgrajena strešna okna prodira bolj v globino kot pri klasičnih vertikalnih oknih. Prostor bo izjemno svetlel in še bolj prostoren.

Mansarda | Avtor: Profimedia Profimedia

Pregrevanje poleti in toplotne izgube pozimi

Veliko strešnih oken naj bi pomenilo veliko toplotnih izgub skozi stekla. To ne drži več, saj so tudi strešna okna energijsko učinkovita, vgrajena pa morajo biti kakovostno, brez toplotnih mostov. Pozimi celo pomenijo pasivne toplotne dobitke in s tem nižje potrebe po ogrevanju. Poleti pa jih je treba obvezno senčiti, saj senčila lahko zadržijo tudi do 80 odstotkov sončne toplote. Ponoči je treba okna odpreti, tako da se ustvari prepih in mansarda ohladi.

Odprto sleme naj bi zaradi večje prostornine mansarde pomenilo večje potrebe po energiji za ogrevanje, vendar strokovnjaki odgovarjajo, da je odprta špica pod streho relativno majhna glede na celotno prostornino, zato izgube niso znatne. 

Mansarda | Avtor: Profimedia Profimedia

Oprema mansarde je omejena z domišljijo njenih stanovalcev

Pri opremi mansarde velja upoštevati, da prostora ne smemo obremeniti z nepotrebnimi kosi pohištva. Prepletajo naj se les in svetlejši toni tako pri pohištvu kot pri oblogah, ki jih uskladimo z lesenimi tramovi in škarniki ostrešja, če smo jih pustili vidne. Les izberemo za tla in posamezne kose pohištva, če z njim oblagamo stropove, pa ga je treba pobarvati s svetlimi barvami, najbolje z belo, saj bomo v nasprotnem prostor optično zmanjšali. Marsikateri kos pohištva bo treba zaradi naklonov strehe naročiti in izdelati po meri. Kjer je višina stojna, lahko omare in regale izkoristimo kot zamejitve posameznih prostorov. Ker bo prostor odprt, je treba paziti, da se skozenj vleče nekakšna rdeča nit, ki ga kljub različni namembnosti posameznih delov, zaključuje v smiselno celoto.

Vse o gradnji, obnovi in energiji ter izkušnjah z njimi najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.