Ponekod dražje za 30 odstotkov, drugje cene že padajo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Cene hiš so bile lani v povprečju za 12 odstotkov višje kot leto pred tem. Pregledali smo, kje so se najbolj podražile in kje so cene najvišje oziroma najnižje.
Oglej si celoten članek

Kot poročajo nepremičninski posredniki, so se cene stanovanjskih nepremičnin umirile, ponekod, denimo v Ljubljani, je opaziti celo rahel obrat navzdol. Padca cen sicer ne napovedujejo, pravijo pa, da bodo cene stagnirale, Enako ocenjujejo na Geodetski upravi RS (GURS), kjer podrobneje analizirajo sklenjene posle na nepremičninskem trgu.

To z drugimi besedami pomeni, da naj se letos cene stanovanjskih nepremičnin ne bodo bistveno spreminjale, dosegle so svoj vrh, rasti ne pričakujejo. Torej naj bi ostale na podobni ravni kot lani. Zato lahko iz zadnjega poročila o nepremičninskem trgu, ki so ga pripravili na GURS, sklepamo tudi, kakšne bodo v povprečju cene letos.

Podrobneje smo pregledali del poročila, ki se nanaša na trg s stanovanjskimi hišami. Število poslov z rabljenimi hišami oziroma na sekundarnem trgu je bilo lani za spoznanje manjše od leta pred tem, še vedno pa ti posli predstavljajo skoraj 30 odstotkov vseh na nepremičninskem trgu. Drugače je bilo s cenami, ki so lani zrasle za 12 odstotkov, najbolj na območjih, kjer so sicer cene hiš najnižje.

Ponekod hiše dražje za več kot 30 odstotkov

V Prekmurju so cene zrasle kar za 36 odstotkov, sledijo cene hiš v Novem mestu z okolico s skoraj 32-odstotno rastjo, v Beli krajini so višje za 30 odstotkov. Za skoraj 29 odstotkov so se hiše podražile v Slovenskih goricah, za približno 25 odstotkov so se podražile v severni in južni okolici Ljubljane.

Na drugi strani so se hiše v Kranju in okolici celo za spoznanje pocenile, srednja cena je ostala enaka v Celju, niti triodstotno rast so beležili na gorenjskem območju, manj kot 10 odstotkov pa so se cene povišale še v Posavju in na Obali.

Zanimiv je tudi podatek, da je bilo največ kupoprodaj s hišami sklenjenih na območjih, kjer so cene najnižje. Daleč največ hiš je novega lastnika dobilo v Slovenskih goricah (539), v Prekmurju 440, Posavju 424 in v južni okolici Maribora 417.

Najmanj živahno pa je bilo trgovanje v zaledju Slovenske Istre (52), v Šaleški dolini so prodali 56 hiš, na alpskem turističnem območju, kjer so cene med najvišjimi, 101, malo čez sto sklenjenih poslov pa so beležili še v Celju in Beli krajini.

Foto: Profimedia Hiša

Najbolj zanimiva in najdražja območja Ljubljane

Iz poročila lahko sklepamo, da bo tudi letos denimo na Brodu, v Šentvidu, Podutiku, Bokalcih in Dolgem mostu, kjer se je lani v Ljubljani prodalo največ hiš, lahko to kupilo po ceni okoli 340.000 evrov. Približno toliko je namreč lani znašala srednja cena. Precej cenejše so bile hiše v Tomačevem, Šmartnem, Sneberjah in Zalogu, kjer je njihova srednja cena dosegla 233.000 evrov.

Najdražje so po pričakovanju hiše v centru prestolnice, vendar na GURS srednje cene niso izračunali, saj se je lani tam prodalo le šest hiš. Po cenah hiš v Ljubljani izstopajo Bežigrad, Moste, Kodeljevo in Golovec, kjer so se najvišje cene povzpele do 590.000 evrov, ter Koseze in Šiška, kjer so bile najvišje cene še 100.000 evrov višje.

Velja opozoriti, da to niso absolutno najvišje cene, saj GURS prikazuje mediane in intervale cen med 25. in 75. percentilom. Mediana razdeli vse upoštevane cene na dva enaka dela - polovica cen je višjih od mediane, polovica pa nižjih. Med 25. in 75. percentilom je polovica vseh upoštevanih cen - izpuščenih je 25 odstotkov najnižjih in 25 odstotkov najvišjih cen.

Stagnacija cen v Celju in Kranju 

V Mariboru je srednja cena 174.000 evrov, hiše pa so se prodajale po cenah od 108 tisoč do 390 tisoč evrov, odvisno od območja.

V Celju so bile cene hiš od 103 do 216 tisoč evrov, srednja cena pa je, enako kot lani ostala 165.000 evrov.

V Kranju z okolico so se hiše za spoznanje pocenile, srednja cena se je znižala na 236 tisoč evrov, sicer pa je bil razpon cen od 140 tisoč do 370 tisoč evrov.

Precejšnja podražitev hiš v okolici Ljubljane

Cene hiš so precej različne v severni okolici Ljubljane, kjer je srednja cena okroglih 300.000 evrov. Najnižje cene so beležili za hiše v Komendi, Radomljah, Dobu, Krtini in Lukovici, kjer so se te začele že pri 208 tisočakih, najvišje cene pa so dosegle hiše v Vodicah, Smledniku in na Dobenem, krepko čez pol milijona evrov.

Tudi za južno okolico Ljubljane je značilen visok skok cen lani. Srednja cena je skoraj 270.000 evrov, na Brezovici in Goricah pa so cene dosegle skoraj 350.000 evrov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:10 28. April 2023.

    Janezovi zemoti so okupirali Kranj, Celje, Velenje..., ustvarjajo Republiko Kosovo v Sloveniji. Rezultat je viden, cene nepremičnin v teh krajih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.