Pod streho > Nepremičnine
67285 ogledov

Napoved: To se bo letos zgodilo s cenami

Mucherjeva ulica bloki
1/2
D. J.
Ljubljanski nepremičninski trg se spreminja, cene stanovanjskih nepremičnin so nehale rasti, število sklenjenih poslov je upadlo, čas prodaje se podaljšuje so glavni zaključki pogovora, na katerega so Finance povabile Vesno Levstek, direktorico agencije Nepremičnine plus, in Ajdo Kaluža, analitičarko iz podjetja Arvio.

Zadnji podatki SURS kažejo, da so cene stanovanjskih nepremičnin v Ljubljani v zadnjem četrtletju ostale enake kot v četrtletju pred tem, padec števila sklenjenih poslov pa je bil občuten, poslov je bilo najmanj po letu 2013. 

Podatki ne presenečajo, vendar to ne pomeni, da trg stoji, je komentirala Vesna Levstek. Razmere so se spremenile, predvsem na dogajanje vplivajo visoke obrestne mere za stanovanjske kredite, na trgu je manj naložbenih nakupov, še vedno pa so na trgu kupci, ki nepremičnino kupujejo za lastno uporabo.

Manj poslov tudi januarja

Padec števila sklenjenih poslov naj bi se nadaljeval tudi januarja. Po prvih ocenah naj bi bil približno 30-odstoten, če letošnji januar primerjamo z lanskim, je povedala Ajda Kaluža. Ob tem pa opozorila, da podatki še niso popolni, saj poročila o prodaji prihajajo s približno dvomesečno zamudo. Za januar je v evidenci približno 80 odstotkov sklenjenih poslov, za februar le polovica.  

Letošnji in lanski januar sta dva ekstremna mesca, odgovarja Vesna Levstek, ki je prepričana, da v obdobju pol ali enega leta padec števila transakcij ne bo tolikšen. Že marca naj bi bilo dogajanje na trgu nepremičnin v Ljubljani bolj optimistično kot januarja, je še dodala. 

V Arvio ugotavljajo, da pa pri cenah sprememb ni, te januarja ostajajo enake kot so bile decembra lani, podaljšal pa se je čas oglaševanja, pri oglaševanih cenah so opazili malenkostni zdrs, vendar ta ni statistično značilen, je povedala Kaluža. 

Mucherjeva ulica bloki | Avtor: D. J. D. J.

Čas prodaje daljši, prodajalci bolj realni

Ko je povedala Levstek, je vsekakor je zdaj konec obdobja, ko so kupci nepremičnine, ki so prišle na trg, dobesedno razgrabili v enem ali dveh dneh. V tem času so kupci celo zviševali postavljene cene nepremičnin, odvijale so se nekakšne neformalne dražbe. Približno polovica manjših stanovanj, se je lani prodala po ceni, višji od postavljene, zdaj se tako proda eno na 10 stanovanj.

Čas prodaje stanovanj se je podaljšal na dva do tri mesece, še vedno pa se nekatere nepremičnine prodajo hitro. Tudi hiše v okolici Ljubljane se prodajajo. In še vedno velja, da se manjša stanovanja prodajo hitreje in lažje, res pa je, da si zdaj kupci lahko vzamejo nekaj več časa, si stanovanje tudi večkrat ogledajo.

Vesna Levstek opaža tudi, da so prodajalci nekoliko bolj realni, ne pričakujejo več tolikšnega navala kupcev, v oglasih ni več toliko ekstremnih cen. 

Donos na nepremičnine ni prepričljiv

Vse manj pa je kupcev, ki nepremičnino kupujejo kot naložbo, za dolgoročno ali kratkoročno oddajanje. Najemnine, čeprav velja, da so visoke, niso sledile kupninam, poleg tega so se letos zvišali davki na oddajanje nepremičnin v najem, napovedujejo se novi davki, nadzor nad oddajanjem je večji, obrestne mere za kredite so višje, vse to pa so dejavniki, ki vplivajo na to, da nakup nepremičnine kot naložbe ne zagotavlja tako prepričljivega donosa kot prej, je povedala Vesna Levstek.

Večjih padcev cen ne bo 

Ali je zdaj čas za prodajo ali nakup nepremičnine, je večno vprašanje, ki ga vsi zastavljamo nepremičninskim strokovnjakom? Obe gostji sta se strinjali, da je čas za nakup, če potrebuješ lastno nepremičnino za bivanje, vedno pravi. Nakup nepremičnine je dolgoročna naložba, če jo potrebuješ in najdeš, potem jo kupiš, svetujeta. Enako velja, če moraš nepremičnino prodati.

Kupci morda pričakujejo, da se bo tudi v Sloveniji zgodil nizozemski fenomen, ko so zgolj v enem mesecu cene nepremičnin padle za od 20 do 30 odstotkov, a naš trg je drugačen, pove Ajda Kaluža. S tem se strinja tudi Vesna Levstek, ki meni, da bodo prihodnje leto tak čas cene celo višje. Na drugi strani pa Ajda Kaluža meni, da bodo nižje. Obe pa se strinjata, da večjih padcev ne bo. 
 

Komentarjev 7
 • jakec1575 21:47 26.marec 2023.

  Kreditojemalci so kesh parkirancem podarjali fino obrestno mero na letni ravni, a zgodbe je konec z visoko obrestno mero med bankami s strani ecb. in ta še lep čas ne bo padla. tisti keširanci, ki so kupili 5 let nazaj ...prikaži več bojo šli v prodajo, da poberejo smetano. tisti, ki so parkirali lansko leto pa bojo držali, ker sicer bojo v minusu. edini, ki so fino nahebali so kreditojemalci.

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 17:00 26.marec 2023.

  Ne hvala, tile bloki na sliki ne bodo vzdržali niti 6 stopnje potresa !

 • jakec42 08:52 26.marec 2023.

  Dokler bo dsržava na veliko uvažala tujce in malo gradila stanovanja,bodo cene visoke!!!