Primerjali smo cene elektrike, letni prihranki so lahko zelo veliki

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Primerjali smo redne cenike dobaviteljev električne energije. Med najcenejšim in najdražjim je razlika več kot 100 evrov.
Oglej si celoten članek

Ceno elektrike sestavlja cene električne energije, ki jo na trgu oblikujejo dobavitelji, ter z zakoni oziroma uredbami določeni stroški. Mednje spadajo trošarine na električno energijo, stroški omrežnine, prispevek za energetsko učinkovitost, prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov, prispevek za delovanje operaterja trga in DDV.

Razlika v končni ceni elektrike, ki jo gospodinjstvo plača vsak mesec, nastane torej le pri ceni same električne energije in, kar odjemalci pogosto spregledamo, pri fiksnem mesečnem strošku, ki ga obračunajo posamezni dobavitelji. Gre za znesek od nekaj več kot en evro do treh evrov, obračuna pa ga pet dobaviteljev od 12, cene katerih smo primerjali.

Primerjali smo cene iz rednih cenikov oziroma ponudbe

Pri teh namreč ni nobenih omejitev dobavitelja. Odjemalec na odjem ni vezan časovno, zato lahko pogodbo odpove kadar koli in se odloči za drugega dobavitelja, ne da bi moral plačati kakšno pogodbeno kazen. Odjem tudi ni pogojen s kakšno od drugih zahteva, ki jih postavljajo dobavitelji v akcijskih ponudbah. Te so zelo različne, običajno pa gre za vezavo vsaj 12 mesecev, pogoj, da je odjemalec hkrati odjemalec tudi zemeljskega plina, da zbira točke, položi varščino in podobno. Pogosto je akcijska cena namenjena tudi samo novim odjemalcem, hkrati pa nižja cene elektrike velja le neko določeno obdobje. 

Stroški Želite brezplačno elektriko? To morate narediti

Fiksni strošek precej vpliva na ceno

Primerjava pokaže, da so zneski na računih precej odvisni od cene energije, prav tako pa ima precejšen vpliv fiksni mesečni strošek nekaterih dobaviteljev. Tako dobavitelj, ki ima najnižjo cene električne energije ni najcenejši, saj odjemalcem zaračuna mesečni fiksni strošek. V primerjavi smo upoštevani fiksni strošek za elektronske račune, ki je običajno nižji od stroka, če račun prejmemo po pošti.

Cene elektrike Razlike več kot 100 evrov na leto 

Razlika med najcenejšim, v tem trenutku je to Adriaplin in najdražjim dobaviteljem, ECE, je na letni ravni kar 125 evrov. Za izračun prihranka smo upoštevali povprečno mesečno oziroma letno porabo električne energije v gospodinjstvih 350 kWh na mesec oziroma 4200 kWh na leto, ki jo je nedavno objavil SURS. 

Gospodinjstva, ki porabijo manj elektrike z zamenjavo dobavitelja tudi manj privarčujejo. Gospodinjstva, ki so veliki potrošniki, denimo z 8000 kWh porabe na leto, pa lahko prihranijo bistveno več, skoraj 230 evrov. 

Energijska bilanca Več kot 40 tisoč gospodinjstev ni porabilo niti kilovatne ure energije

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.