Pod streho > Varčna hiša
2062 ogledov

Želite brezplačno elektriko? To morate narediti

Ženska na računalniku Profimedias
Tudi če vaš račun za elektriko ni visok, ker je v gospodinjstvu porabite malo, lahko z nekaj kliki privarčujete nekaj deset pa celo več kot 100 evrov na leto. Zelo preprosto je.

„Veliko klikam po svetovnem spletu, zanima me nešteto različnih stvari, zato tam najdem tudi tisto, kar načeloma ne iščem. Tako me je zaneslo na spletno stran ponudnika elektrike Gen-I, kjer so me vabili, naj si izračunam prihranek, če postanem njihova odjemalka. Z nekaj kliki sem ugotovila, da bi na leto lahko prihranila 35 evrov. Ni zelo veliko, pa vendar, zakaj ne, sem si rekla. Zanimalo pa me je, kaj moram narediti,“ nam je zaupala Lea Trojar in takoj dodala: „Če bi to pomenilo veliko birokracije, si z menjavo ne bi dala opravka. Tako pa sem ugotovila, da potrebujem le enega od starih računov za elektriko in nekaj klikov. Nič drugega.“

elektrika | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Le nekaj klikov na računalniku ali mobilcu

Ves postopek menjave dobavitelja je tudi dokumentirala in nam poslala fotografije. Na spletni strani novega dobavitelja je najprej vpisala svoje osnovne osebne podatke. Ime in priimek, naslov, naslov elektronske pošte in telefonsko številko ter označila, da želi zamenjati dobavitelja elektrike tako, da bo v obrazec naložila fotografijo dokument zadnje položnice za elektriko. To je imela v elektronski obliki, zato je bil naslednji korak zelo preprost. Z enim klikom je bila položnica naložena v spletno aplikacijo dobavitelja. 

elektrika | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Naša sogovornica je izbrala akcijski paket, ki ji zagotavlja tri mesece elektrike po ceni, ki je 15 odstotkov nižja od cene iz rednega cenika dobavitelja. Potem pa bo elektriko plačevala po rednem ceniku.

elektrika | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

V kratkem je od dobavitelja prejela pogodbo v digitalni podpis, za kar je bil potreben še en klik. Sledilo je sporočilo dobavitelja, da je pogodba sklenjena. 

elektrika | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

„Zato, da bom v prihodnje plačevala manj elektrike, mi je vzelo le nekaj minut na računalniku, lahko pa bi to podobno opravila tudi na mobilnem telefonu in to od kjer koli,“ pravi Lea. 

Dobavitelj je poskrbel tudi za tiste, ki niso vešči računalnika. Menjavo lahko uredijo prek telefona pri svetovalcu, ena od možnosti pa je tudi, da izpolnijo spletni obrazec. 

Prihranki so lahko tudi več kot 100 evrov na leto

Da bi si lažje predstavljali, zakaj bo njen letni prihranek pri elektriki, ki ga bo lahko namenila za nekaj drugega, 35 evrov, nas je zanimalo, kolikšna je poraba te v njihovem gospodinjstvu. „Povprečna mesečna poraba je 217 kWh, od tega 141 kWh po višji in 76 kWh po nižji tarifi ali 2604 kWh na leto,“ je povedala sogovornica. 

Glede na cene električne energije njenega prejšnjega dobavitelja, smo izračunali, koliko bi pri menjavi, če bi izbrali enako ponudbo kot Lea Trojar, prihranili, če bi bila poraba 4500 kWh na leto, kolikor je povprečna poraba gospodinjstva v Sloveniji. Predvideli smo podobno razmerje višje in nižje tarife kot v Leinem gospodinjstvu, torej 244 kWh (65 odstotkov) po višji in 131 kWh (35 odstotkov) po nižji tarifi in izračunali, da bi se letni strošek za elektriko znižal za nekaj več kot 64 evrov. V gospodinjstvih, ki porabijo še precej več elektrike, pa bi bili prihranki še večji. V precej potratnem gospodinjstvu, ki na leto porabi 7680 kWh ali 640 kWh na mesec, bi bil prihranek kar 112 evrov na leto.

V prvem primeru je letni prihranek skoraj enak mesečnemu znesku za elektriko, v drugem pa ga celo presega. Lahko rečemo, da z zamenjavo dobavitelja elektriko plačujemo le enajst mesecev, en mesec na leto pa je brezplačna. 

Komentarjev 2
  • fiston 18:00 04.julij 2020.

    Ne vem, meni je že zdavnaj poteklo, pa sem ostal pri GEN-I, ker neke razlike ni bilo. Sicer ne porabim veliko. Sem pa bral, da bodo dodatno računali izdajo računa 1 evro če dobiš elektronskega, drugače pa 2 evra. Sicer ...prikaži več se mi zdi, da bi že morali, ampak niso, verjetno zaradi korone, ko so že tako znižali, pa potem ne bi imelo smisla to zaračunavati, recimo da so za toliko manj znižali kot bi sicer. No akcijske cene..., v bistvu bi zdaj morala biti že tako cenejša, ko je vse stalo, pa je višek.

  • assepi 09:37 01.julij 2020.

    Tudi pri Geni je potrebno biti previden. Po poteku akcije namreč energijo računajo po rednem ceniku. Pa tudi za obstoječe stranke ni vedno akcij. Moja akcijska cena se je končala prejšnji mesec, trenutno ni nobene akcijske cene, tako da razmišljem ...prikaži več o zamenjavi dobavitelja, saj bom s tem spet pridobil akcijsko ceno pri konkurenci!